Låna på kreditkortet
Behöver du låna snabbt för att täcka en oväntat dyr bilreparation eller något annat mer akut har du flera alternativ. Det alternativ de flesta förmodligen får upp i huvudet är att ansöka om ett lån i form av en högkostnadskredit som snabblån. Vilket alternativ som känns mest lämpligt avgörs i regel av storleken på den summa som behöver lånas. Ett lån utan säkerhet, privatlån, kan vara ett alternativ om du behöver upp emot 100.00 kr. Men, det finns ett ytterligare alternativ, och det är att utnyttja krediten på ett kreditkort.
Billigare än ett lån
Om du har ett kreditkort med en kreditram har du möjlighet att göra uttag i vilken bankomat som helst på samma sätt som du tar ut pengar med ett bankkort som är direkt kopplat till ditt konto.
De kostnader som tillkommer för ditt lån/ditt uttag behöver inte utgöras av mer än en uttagsavgift (se nedan). För sakens skull ska vi ändå också räkna med den årsavgift du betalar för kreditkortet. Givetvis ska du också vara på det klara med att ditt uttag ska betalas tillbaka förr eller senare. Hur lång räntefri kredit du har, bestäms av vilket kort du har, men normalt är den räntefria perioden på åtminstone 45 dagar.
Notera att du inte kan använda den här ”metoden” för att låna om du har ett renodlat betalkort, det vill säga ett kort där du ska betala hela din skuld enligt faktura och inte kan dela upp betalningen.
Jämför uttagsavgifter
Om du redan har ett kreditkort, får du förhålla dig till de villkor som gäller för det när du gör uttag. Om du inte har ett kreditkort, och funderar på att skaffa det – kanske specifikt för att kunna göra ”lån” i form av uttag – kan det vara en idé att jämföra kort med tanke på uttagsavgifter. Det finns nämligen ganska stora skillnader mellan olika kort.
Väljer du en storbank kommer du att få betala minst ett belopp i storleksordningen 35-40 kr per uttag. Hos SEB gäller till exempel att du betalar 35 kr om du har ett MasterCard och 3% (minst 40 kr) av uttaget belopp om du har ett Eurocard. För Nordeas MasterCard gäller en avgift på 2% av uttaget (minst 40 kr). Väljer du i stället någon av nischbankerna är det inte säkert att du behöver betala något över huvud taget. För ICA Bankens kort Bankkort Plus utgår inga uttagsavgifter.
Jämför räntorna
Självklart finns det fler saker att jämföra när du väljer kreditkort. Årsavgiften är en faktor, men räntan är nog ändå desto viktigare. Behöver du utnyttja möjligheten till kredit under längre tid än den räntefria perioden löper en förhållandevis hög årsränta på beloppet. I skrivande stund är skillnaden mellan det billigaste och det dyraste kortet nästan 10%. Storbankerna ligger i topp medan ett par av nischbankerna som fungerar som kreditmarknadsbolag erbjuder de minst förmånliga räntorna.