Sverige vs USA – arbete och semester

Av: Ylva Gren Publicerat: november 28, 2017

Kontor

Tycker du att du jobbar för mycket? Och att semestern är för kort? Visst kan arbetet kännas mödosamt ibland – särskilt under de mörka månaderna – och visst skulle en extra semestervecka vara guld värd, men faktum är att vi är ganska bortskämda här i Sverige. I många andra länder i världen arbetas det många fler timmar och det är inte många runt om i världen som kan ta ut fem veckors sammanhängande semester. Nyfiken på att se hur det är i exempelvis i USA i jämförelse med Sverige? Här är exempel på några mycket stora skillnader länderna emellan.

Arbetsdagarnas längd

I Sverige gäller sedan ett beslut år 1919 en allmän grundregel om åtta timmars arbetsdag. Det är inget som amerikanerna har brytt sig om att införa. Här är det i stället i grund och botten arbetsgivarna som beslutar om arbetstiderna. Dessutom är det också en uppfattning i sig att fler arbetstimmar helt enkelt är bättre.

I genomsnitt i Sverige arbetar en heltidsanställd 35 timmar i veckan. I USA är motsvarande snitt i stället 47 timmar. Skillnaden är alltså nästan två hela dagar.

Semesterledighet med lön

I de flesta europeiska länder har heltidsarbetande rätt till mellan 25-30 dagars betald semester varje år. Sverige ligger faktiskt i den nedre delen av detta intervall med 25 dagar. I USA har man i stället lagstadgad rätt till exakt noll (0) semesterdagar per år. Det är helt enkelt upp till arbetsgivaren att bestämma hur många dagar man ska få vara ledig. I genomsnitt erbjuder de flesta arbetsgivare två veckors betald semester per år. Arbetsgivare som är mer generösa är givetvis mer attraktiva.

Är det då alla amerikaner som tar ut sina totalt två veckor i genomsnitt? Nej, snarare långt ifrån. Det är faktiskt bara strax över hälften som till fullo utnyttjar möjligheten till semester.

Fika

Kaffe dricks ju världen över, även så i USA. Den fikakultur som vi i Sverige har byggt upp kring kaffet finns dock inte i USA. Fikapauser är i princip ett okänt begrepp på andra sidan Atlanten, medan man på många arbetsplatser i Sverige med chefens goda minne kan ta en längre paus både på förmiddagen och på eftermiddagen.

Föräldraledighet

För föräldraledighet gäller samma grundregel som gäller för både semester och arbetsdagarnas längd, det vill säga att det är upp till arbetsgivaren att ta ett beslut i frågan. Det finns alltså inget statligt stöd till nyblivna föräldrar. Resultatet blir givetvis att nyblivna mammor inte är lediga särskilt länge.

I Sverige har vi i stället ett av de mest generösa systemen för föräldraledighet i hela världen. Lite extra speciellt med det svenska systemet är att också pappan kan vara föräldraledig.

Äta lunch ute

Att äta lunch ute är något många svenskar tycker ger en liten guldkant på arbetsdagen. I USA är utelunchen emellertid inte särskilt vanlig. Om man skulle behöva lämna arbetsplatsen för lunch handlar det ofta om att kombinera lunchen med ett möte. Betydligt vanligare är emellertid att man fortsätter arbeta över lunchen och helt enkelt äter vid skrivbordet. Det finns också tecken på att en stor andel amerikaner inte äter lunch över huvud taget.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden