Social press som ekonomisk faktor

Av: Theodor Holmberg Publicerat: april 7, 2017

Som barn och framförallt ung vuxen i Sverige idag utsätts du för en stor social press. Idag kan detta oftast bli en dyr historia för såväl barn som förälder. Hela samhället är idag mycket dyrare än det var för bara 10-15 år sedan. Det numera klassiska argumentet att barnen idag leker med surfplattor för tusentals kronor när barnen för bara 10 år sedan lekte med glaskulor och leksaksbilar för tio kronor är ett mycket relevant argument i diskussionen kring detta. Så hur kan du hantera den eventuella pressen på ett bra sätt utan att din privatekonomi totalhavererar?

social press

Uppfinningen som blev statussymbol

Att Sverige länge legat i framkant vad gäller teknisk utveckling är de flesta väl medvetna om, och alla vet att Alexander Graham Bell är mannen som uppfann telefonen år 1876. Vad däremot långt ifrån alla vet är att den första prototypen av mobiltelefonen är svensk. Och bakom den stod Lars Magnus Ericsson, som för desto fler är känd för hans företag – Ericsson.

Redan 1911 bestämde sig Lars Magnus Ericsson för att bygga en biltelefon, i ordets rätta bemärkelse. Tillsammans med sin fru Hilda så monterade Lars Magnus helt enkelt en telefon i en bil. Och konceptet fungerade, dock med ett litet förbehåll: Det gick endast att ringa när man stod stilla. Detta på grund av den aningen krångliga proceduren som innebar att Ericsson fick veva igång telefonen med en generator medan hans fru Hilda höll i två långa stavar som hon krokade över telefonledningen intill för att få signal.

På 80-talet gjorde mobiltelefoner och entré på marknaden för privatpersoner. I och med detta började en ny marknad växa som snabbt blev rekordstor. Till en början var det lång ifrån alla som skaffade sig en mobiltelefon, vilket är fullt förståeligt då den första kommersiella mobiltelefonen Motorola DynaTAC 8000X kostade runt 35 000 kr när den lanserades 1983.

Snart blev utbudet på mobiltelefoner större och priserna sjönk till mer resonabla priser. Då tog också mobiltelefonen steget från att vara en lyxprodukt till att bli någon som allt fler använde vardagligen i alla samhällsskikt. Fortfarande fanns dock alltid de dyrare modellerna kvar i det ökande utbudet av mobiltelefoner. Men 2007 hände något, första generationens iPhone lanserades och tog marknaden med storm.

Steve Jobs revolutionerar världen

Helt plötsligt höjdes standarden på mobiltelefoner otroligt mycket mer eller mindre över en natt. Alla ville ha en iPhone eller liknande smartphones, och alla tillverkare började producera olika modeller i olika prisklasser. Smartphones hade funnits sedan tidigare, men majoriteten av dessa hade inte touch screen. Apple satte standarden för framtidens smartphones, och priserna sattes därefter. När den första iPhone 2G lanserades 2007 var startpriset över 4000 kr, och nästan 10 år senare när Apples senaste modell lanserades, iPhone 7, var startpriset för modellen ca 5700 kr.

Givetvis är smartphones något som underlättar våra liv oerhört mycket samtidigt som vi idag kan göra saker med våra mobiltelefoner som vi tidigare inte ens kunnat drömma om. Men behöver du verkligen den senaste mobiltelefonen samma sekund som den släpps i butik, eller är det en form av social press att alltid ha det senaste och bästa?

Det är något som återfinns såväl vuxna som hos barn och ungdomar. Viljan att ha det senaste eller att ge sina barn de senaste modellerna av mobiltelefoner är något som blivit en statusfråga i stort sett överallt.

Även hos barn och unga ser vi denna tendens till att redan vid tidig ålder vilja ha det senaste, som oftast också är det dyrare alternativet. Det går väldigt fort framåt inom teknikutvecklingen och givetvis betyder det att priserna stiger på produkterna vart eftersom kvaliteten och prestandan ökar. Samtidigt bidrar den snabba utvecklingen och produktionen av nya modeller att de ”gamla” modellerna tappar värde väldigt fort. Så vad kan du göra som förälder eller ungdom för att slippa skuldsätta dig på grund av social press?

förgylld iphone

Planera inköpet

Det mest optimala när du skall införskaffa ny mobil är givetvis att planera i förväg och om möjligt betala för mobiltelefonen vid köp. Du slipper då en månadskostnad som följer efter en lång tid även när mobilen tappat sitt värde.

Ha is i magen

Det är lätt att vilja köpa den senaste modellen så fort den lanseras. Erbjudanden haglar oftast om räntefria avbetalningar, abonnemang med den senaste modellen osv. Avvakta gärna istället och kom ihåg att de ”gamla” modellerna oftast sjunker i pris så fort en ny modell kommit ut i butik. Marknaden för mobiltelefoner är köparens marknad. Trots de höga priserna för de senaste modellerna så bör man vara medveten om att konkurrensen mellan tillverkarna är oerhört hård, vilket i slutänden gör att priserna pressas ner väldigt flitigt. Detta gäller framförallt modeller som inte tillhör de absolut senaste, då dessa oftast får en drastisk prissänkning i stort sett samtidigt som en nyare modell släpps.

Välj rätt modell

Behöver du verkligen den senaste toppmodellen? Precis som med val av datorer och annan hemelektronik så lönar det sig att välja rätt modell för just dina behov. Många kan, speciellt vid avbetalningsköp, välja en mycket bättre modell än vad de egentligen behöver just för att de ser att månadskostnaden inte skiljer sig så mycket. Kom dock ihåg att köpa på avbetalning är en form utav ett lån, det är ungefär samma sak som att låna pengar direkt.

Exempelvis om du står i valet och kvalet och ska köpa senaste iPhone 7, prismässigt sträcker det sig mellan ca 7200 kr upp till 8600 kr. Köper du telefonen kontakt så överväger du nog om du verkligen vill betala 1400 kr extra för lite större utrymme om du inte absolut behöver det. Köper du däremot telefonen på avbetalning så är priset mellan 549kr/mån till 599kr/mån. Då är det genast mycket enklare att rättfärdiga för sig själv att en skillnad på 50kr/mån är det värt för att få större utrymme på telefonen. Kort sagt, överkonsumera inte.

Låt barnen spara

Om det är dina barn som vill ha en ny telefon kan det vara lämpligt att låta barnet spara ihop till åtminstone en del av priset. Det har flera positiva sidoeffekter, bland annat blir hanteringen av telefonen överlag bättre. När det handlar om mobiltelefoner som kostar flera tusen kronor så är det absolut inte fel att understryka för sina barn att det faktiskt är väldigt dyra saker. Barnen lär sig också om sakers värde i och med detta, vilket är nyttigt oavsett ålder och prisklasser på varan.

Försäkring

Överväg alternativen här. När du köper dyrare elektronikprodukter så erbjuds du oftast möjligheten att teckna en tilläggsförsäkring på inköpsstället. Dessa säljs in till dig med gamla hederliga säljknep, och kan givetvis i vissa fall vara ett mycket bra alternativ. Men det är värt att tänka igenom detta innan du tecknar dessa försäkringar. I många fall har du ett lika gott skydd via din hemförsäkring, vilket gör att en tilläggsförsäkring bara blir en onödig utgift.

Religionstänkande

När det kommer till framförallt Apples produkter har många ett nästan fanatiskt tänkande angående produkterna. Apples produkter är perfekta och helt felfria, det enda tänkbara alternativet och de senaste modellerna är det bästa som hänt oavsett vad som uppdaterats. Detta kan vara en mycket dyr inställning, och inte alltid det bästa alternativet. Överväg gärna billigare alternativ och bättre lämpade för ditt eller ditt barns faktiska behov.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden