Svårt att få pengarna att räcka? – Så överlever du årets fattigaste månad
Börjar det bli skralt på kontot? För många är januari årets fattigaste månad, vilket inte är så konstigt med tanke på alla pengar vi spenderar på julklappar, julmat och mellandagsrean. För att inte tala att decemberlönen som ofta trillar in redan den 23:e, vilket innebär att pengarna ska räcka extra länge. Vi listar de bästa tipsen för att du ska klara dig månaden ut!
Betala fasta utgifter och budgetera
Det allra viktigaste är att du betalar dina fasta utgifter för att inte tynga din ekonomi ytterligare med påminnelseavgifter och dylikt. Om du har kostnader kvar att betala för januari månad kan det vara bra att betala dem redan nu och schemalägga betalningen. På så sätt vet du exakt hur mycket du har kvar till rörliga kostnader som mat, hygienartiklar och bensin.
Gör sedan upp en budget för resterande dagar i januari. Sätt ett köpstopp på allt förutom det allra nödvändigaste!
Håll nere kostnader för mat
Mat är självklart en absolut nödvändig utgift, men det finns sätt att hålla nere kostnaderna. Säg nej till restaurangbesök och fika på stan – det är inte en nödvändighet. Att äta lunch ute varje dag kan snabbt växa till en stor utgift. Planera istället matinköpen genom att göra en inköpslista där du räknar med att hela familjen ska få matlåda till jobbet eller skolan.
Utöver att planera in matlådor är det bra att jämföra priser för olika varor och välja de mest budgetvänliga märkena. Det finns dessutom massor med recept på billiga middagsrecept du kan googla fram och ändå behålla en varierad kost hela januari. Tänk också på att rensa kylskåpet och skafferiet innan du köper mer mat, ofta finns där mer än du tror!
Tips! Gör det lättare att handla smart – beställ mat online. Det kan lätt bli stressigt och stimmigt i affären, men genom att handla på nätet kan du sitta hemma i lugn och ro och leta upp recept, planera veckan och jämföra priser.
Undvik mindre nödvändiga utgifter
För dig med ansträngd efter-jul-ekonomi gäller det att sätta på skygglapparna och inte låta sig lockas av alla rea-affischer. Det kommer fler tillfällen att fynda – vi lovar! Låt istället januari vara en shopping-fri månad. Din ekonomi kommer tacka dig.
Andra mindre nödvändiga utgifter är kostsamma helgaktiviteter med vänner och familj. Med lite kreativitet (och en googling) går det att hitta massor med budgetvänliga saker att hitta på tillsammans – som ett besök till bashuset eller skogen.
Bensin eller andra transportkostnader är ofta nödvändiga i viss utsträckning, men om du har möjlighet kan det vara billigare att ta tåget eller bussen till jobbet eller skolan. Försök att hålla nere bensinkostnaderna genom att inte köra i onödan.
Inventera och sälj onödiga saker
Om det inte räcker att snåla är ett sätt att dryga ut kassan att sälja sådant du inte behöver. Inventera förråd och garderober och gör dig av med det som inte används – exempelvis barnens gamla kläder eller sport- och elektronikprylar som bara samlar damm. Om det verkligen tryter kan det även vara värt att gå till pantbanken med guld eller smycken.
Även om det kan kännas tråkigt kan det även vara bra att se över julklapparna och lämna tillbaka eller sälja de du inte kommer använda. Om de är oönskade kommer de ändå bara stå där och med extra pengar kan du förbättra din ekonomi.
Se över abonnemang och prenumerationer
Det är lätt att samla på sig en massa abonnemang och prenumerationer på olika appar och sajter. Tjänster som var för sig kanske inte utgör någon större summa, men som sammanlagt kan bli en stor kostnad. Se över dina prenumerationer och säg upp de du inte använder eller som ni klarar er utan. Det kan även vara värt att se om det finns billigare alternativ.
Tips! Appen Mina Tjänster låter dig se alla dina abonnemang och prenumerationer. De hjälper dig säga upp de du inte vill behålla eller byta till mer förmånliga varianter. Det blir nästan en sport att säga upp så många som möjligt!
LÄS MER: 7 tips för lägre lånekostnader