Renoveringslån – låna pengar till renovering
Är det dags för en större renovering hemma? Oavsett om det är badrummet som ska få sig en efterlängtad omgång eller om det är det läckande taket som ska läggas om, kan en renovering lätt gå på över hundra tusen kronor. Det är långt ifrån alla som har sådana summor på sparkontot. I en sådan situation kan det istället bli aktuellt att låna pengar till renovering.
I den här artikeln går vi igenom hur du kan finansiera byggprojektet med ett renoveringslån, vad det kostar och vad fördelarna med finansieringslösningen är. Vi ger dig också tips och råd för att renoveringen ska bli så billig som möjligt.
Våra bästa renoveringslån
- Accepterar betalningsanmärkningar
- Många samarbetsbanker – 35 st!
- Krävs bara en kreditupplysning
- Personlig service och rådgivning
-
- Vara minst 18 år gammal
- Ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr
- Vara anställd (fastanställd, egenföretagare eller pensionär)
- Skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader
- Det är bra men absolut inget krav att du är fri från betalningsanmärkningar
- Populär låneförmedlare
- Accepterar betalningsanmärkningar
- Välkända
- God service
- Samtliga ovanstående krav
- Låntagaren måste ha en fast inkomst från arbete eller pension
- Låntagaren måste inneha en årsinkomst på minst 110 000 kr
- Låntagaren måste ha varit skuldfri från Kronofogden de senaste 6 månaderna
- Enkel och snabb låneansökan
- Rådgivning hela vägen
- Hjälper dig samla dina lån
- Du måste vara 18 år
- Du måste ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor
- Du måste vara bosatt i Sverige
- Du behöver BankID för att ansöka om lån
- Trygg och stabil långivare
- Erbjuder kreditkort
- Minst 23 år
- Ej betalningsanmärkningar
- Svensk medborgare
- Välkänt företag
- Rimliga krav för låntagare
- Erbjuder låneskyddNackdelar
- Minst 20 år
- Minst 20 000 kr/månad
- Vara folkbokförd i Sverige sedan 3 år tillbaka
- Vara fri från betalningsanmärkningar
Finansiera renoveringen med ett privatlån
Gjort på rätt sätt kan en renovering öka värdet på er bostad och därmed fungera som en investering i det långa loppet. Vissa gånger är det något mer nödvändigt som måste fixas och andra gånger handlar det om att höja standarden på boendet. Oavsett anledning kan ett renoveringslån hjälpa till och vara ett sätt att göra tanken om ett byggprojekt till verklighet.
Inför en renovering är det mycket som står på att-göra-listan. Du ska hitta rätt hantverkare, köpa material och planera in alla nödvändiga delar. Innan du kan göra något av detta måste du dock veta hur det ska finansieras. Beroende på din ekonomi kan du behöva låna pengar till renoveringen, antingen för att täcka hela eller delar av kostnaden, med ett renoveringslån.
Det blir allt vanligare att renoveringar finansieras med renoveringslån – eller privatlån, som är den vanligaste benämningen. När du tecknar ett privatlån behöver du inte pantsätta något som säkerhet för lånet, som vid bolån. Du kan alltså låna allt från några tusenlappar till en halv miljon kronor utan säkerhet och välja en löptid på ett år eller så mycket som 15-20 år.
Undvik höjt amorteringskrav – teckna privatlån
Vad är då fördelen med att teckna ett privatlån till renoveringen istället för att utöka bolånet? Den främsta fördelen är att ett privatlån inte omfattas av amorteringskraven. Det innebär att du kan ansöka om hur stort renoveringslån du vill utan att det kommer påverka hur mycket du behöver amortera för ditt bolån. Om du istället väljer att utöka bolånet och det redan är högt belånat i relation till bostadens värde eller hushållets årsinkomst kan du behöva amortera så mycket som 3 % av lånet.
Det kan också i längden bli dyrare att finansiera renoveringen med ett utökat bolån. Återbetalningstiden är ofta längre på bostadslån än privatlån, vilket innebär att antalet månader du får betala ränta blir fler och den totala räntekostnaden högre. Du kan dessutom betala tillbaka hela privatlånet när du vill utan att betala ränteskillnadsersättning som vid bolån.
En annan fördel med privatlån är att ansökningsprocessen är betydligt enklare och snabbare. Du slipper boka möte med din bankman och vänta på att banken ska utvärdera ditt nuvarande bolån och möjligheterna att utöka det. Istället ansöker du enkelt om privatlån till renoveringen direkt på din dator eller i mobilen och får ofta svar redan samma dag.
Jämför privatlån till renovering
Vad kostar det att låna pengar till renovering?
När du tecknar ett renoveringslån tillkommer kostnader i form av ränta och eventuella avgifter som långivaren har. Räntan sätts individuellt och baseras på din kreditvärdighet. Om du har en god ekonomi har du alltså goda chanser att få en låg ränta. Med det sagt kan olika långivare bedöma din ekonomi olika och därmed erbjuda olika ränta på ett renoveringslån.
Därför lönar det sig alltid att jämföra olika låneerbjudanden, på samma sätt som det är en bra idé att samla in offerter från olika hantverkare.
Räntan du kan erbjudas på ett renoveringslån kan vara så låg som 3 % upp till 50 %. Det beror helt enkelt på den risk långivaren anser sig ta med lånet, vilket framgår av din betalningsförmåga. Eftersom privatlån tas utan säkerhet finns det ingen fysisk tillgång av värde (som en bostad eller bil) som långivaren kan kräva in om lånet inte skulle betalas till fullo.
Utöver ränta tar en del långivare ut avgifter som en uppläggnings- eller startavgift, beroende på hur aktören valt att benämna det. Det kan också tillkomma en avi- eller fakturaavgift, men ofta går den att välja bort genom att få fakturan digitalt. När du jämför olika låneaktörers erbjudanden gäller det dock att hålla reda på dessa och räkna med utgifterna.
För att få en mer rättvis bild kan du jämföra lånens effektiva ränta. I den ingår både ränta och avgifter. Till exempel kan privatlån A ha 5 % i ränta och privatlån B en ränta på 5,8 %. Lån A har dock flera avgifter som gör att den effektiva räntan hamnar på 6,2 % medan lån B är avgiftsfritt och den effektiva räntan förblir 5,8 %. Lån B blir alltså i slutändan billigare.
Exempel på lånekostnad till renovering
Vi antar att du planerar att göra om hela köket från grunden – det ska kaklas, köpas en helt ny stomme med luckor och lådor och vitvaror ska bekostas. Hela kalaset förväntas gå på 200 000 kronor. Så här skulle då lånekostnaderna kunna se ut:
Lånebelopp: 200 000 kronor
Återbetalningstid: 10 år
Effektiv årsränta: 5,69 % (ingen start-/aviavgift)
Månadsbelopp: 2 175 kronor (120 avbetalningar)
Totalbelopp: 261 077 kronor
Ovan exempel innebär att du, från att du har lånat pengar till renoveringen, kommer börja betala 2 175 kr i månaden. I det ingår amortering, ränta och eventuella avgifter. Visserligen får du en klumpsumma utbetald som du kan använda direkt, men du förbinder dig också att betala för lånet en längre tid. Det gäller därför att vara säker på att ekonomin klarar av det.
Hitta privatlån till låg ränta
Budgetera för renoveringen – hur stort renoveringslån behövs?
Innan du ansöker om lån är det viktigt att du har räknat på vad renoveringen kommer kosta och hur mycket egna medel du har. På så sätt vet du hur stort privatlån du behöver. När du väl har ansökt om ett lån kan det vara knepigare att få ett andra lån beviljat. Det är därför viktigt att ha lånat tillräckligt så att du inte står med halva badrummet kaklat och slut på kontot.
Lånar du för mycket kan du alltid amortera tillbaka en större summa direkt när renoveringen är genomförd. Däremot är det svårare att bli beviljad ett större privatlån till bra villkor eftersom det innebär en större risk för banken. Att låna ”lite för mycket” eller ”lite för lite” är därför en avvägning du bör göra när du ansöker om att låna pengar till renovering.
Ju bättre förarbete och planering du har gjort desto mindre är risken att du lånar för lite eller för mycket. Att göra en budget är ett sätt att undvika att kostnaderna skjuter i höjden eller överstiger det du har råd med. Om du ska renovera badrummet kan du till exempel i förväg kolla upp vad kakel, tvättställ och duschvägg kostar och föra in i budgeten.
Poängen med en budget är att få en tydlig bild över vad renoveringen kommer innebära. Varje mindre kostnad blir i slutändan en större utgift och måste därför också räknas med. Den behöver givetvis inte stämma överens till fullo med alla detaljer, men ju mer du planerar desto enklare blir det att göra en realistisk budget. Glöm inte att ha en buffert också!
Steg för steg – teckna privatlån till renovering
Det är enkelt att låna pengar till renovering. Du behöver inte ens byta om från snickarbyxorna för att åka till bankkontoret utan ansöker direkt på långivarens hemsida. Hela processen för att finansiera din renovering kan beskrivas i fyra steg:
1. Räkna ut hur mycket renoveringen kommer kosta – ta in offerter från hantverkare och räkna på materialkostnader.
2. Jämför långivare och hitta rätt privatlån till din renovering – nöj dig inte med första bästa låneerbjudande.
3. Ansök om privatlån hos en långivare – innan du godkänner lånet bör du överväga kostnaderna en sista gång.
4. Pengarna betalas ut till ditt bankkonto – det är nu dags att sätta igång med renoveringen!
Hitta rätt privatlån till din renovering
Att tänka på när du lånar pengar till renovering
När du väl har bestämt dig för att du ska teckna ett privatlån till renoveringen och har gjort upp en budget för alla kostnader är nästa steg att ansöka om lånet. Vi vill dock skicka med dig några sista saker som kan vara värda att tänka på!
Medsökande vid renoveringslån
Ett sätt du kan öka chanserna att bli beviljad privatlån och till riktigt bra villkor är att ha en medsökande när du ansöker. Det kan till exempel vara en partner, förälder eller ett syskon. Den som är medsökande blir också betalningsansvarig för lånet, vilket innebär att långivaren då har två inkomster att förlita sig på. Det gör att de blir mer villiga att erbjuda en lägre ränta.
Är renoveringen värd kostnaden?
Det är inte alltid att en renovering ökar bostadens värde. Att bygga ett nytt kök för att det gamla inte passade din stil leder oftast inte till en värdeökning. För att ta reda på om renoveringen tillför tillräckligt stort värde kan du rådfråga en mäklare. Det gäller även om du inte har några direkta planer på att sälja. Många mäklarfirmor gör gratis värderingar av bostäder.
Andra sätt att finansiera renoveringen
Ett annat sätt att låna pengar till renovering är att utöka ditt befintliga bostadslån. Då fungerar bostaden som säkerhet för lånet, vilket gör att du kan erbjudas en lägre ränta. Däremot kan en utökning av bolånet innebära att du måste amortera mer per år, vilket leder till en förhöjd månadskostnad utöver kostnaderna för räntan kopplat till det nya lånet.
Situationen kan också vara sådan att din bostad redan är belånad till 85 %. Enligt amorteringskraven får bostaden inte ha en högre belåningsgrad än så, vilket gör att det inte finns något utrymme för dig att utöka lånet för din renovering.
Ett tredje sätt att finansiera renoveringen är att ansöka om ett snabblån eller kontokredit. Det gäller endast mindre summor och räntan är hög, men för mindre byggprojekt som är av mer akut karaktär kan det vara ett bra alternativ. Med dessa smålån får du pengarna redan inom ett par timmar, vilket är fördelaktigt om till exempel värmepumpen skulle lägga av.
Håll nere kostnaderna – jämför, jämför och jämför!
Oavsett om det gäller val av hantverkare, material eller långivare är det viktigt att jämföra olika alternativ för att renoveringen ska bli så billig som möjligt. Begär in offerter från flera hantverkare och undersök om det finns mindre exklusiva material att välja på som är mer budgetvänliga. Ofta finns det snygga varianter som inte kostar skjortan.
När det gäller lån till renovering är nog mångas första tanke att kontakta sin vanliga bank för att ansöka om lån. Ofta finns dock mer fördelaktiga lån att hitta. På dagens lånemarknad är aktörerna många och konkurrensen om kunderna är hög. Det gör att du kan ha mycket att vinna på att jämföra långivare och ställa deras erbjudanden mot varandra innan du beslutar dig.
För att inte påverka ditt kreditbetyg när du ansöker hos flera olika långivare kan det vara en bra idé att ansöka via en låneförmedlare. Förmedlaren tar endast en kreditupplysning och begär offerter från alla långivare de samarbetar med. Därefter får du ta del av dessa och kan välja det mest fördelaktiga. Då det inte är bindande kan du även välja att tacka nej.