Nordkoreas effekt på världsekonomin
Nordkorea har länge varit en nagel i ögat för många länder i Ostasien och resten av världen generellt och USA specifikt. Kim-dynastin har styrt Nordkorea med en järnhand sedan 1950 talet och den nuvarande diktatorn Kim Jong-un står nu i rampljuset på grund av kärnvapentester och sina hot och löften om kärnvapenattacker mot bland annat Sydkorea och USA. Spänningen mellan Nordkorea och resten av världen har de senaste veckorna stigit katastrofartat med missiler flygandes över Japan och kärnvapentester som skapar skakningar ner till den södra delen av halvön. Tanken om krig och kärnvapenkrig börjar fästa sig i folks hjärnor och världen håller andan inför Nordkoreas nästa steg.
Skalven som skakar världen
Det var inte det första kärnvapentestet från Nordkorea och det kommer troligtvis inte vara det sista. Det senaste kärnvapentestet skapade jordskalv med en Richterskala på 6.1 och har bedömts vara den största explosionen hittills från diktaturstaten. Med ett sådant skalv beräknas bomben haft en kraft på 160 kiloton. För att dra en jämförelse; de bomberna som släpptes över Hiroshima och Nagasaki låg på 15 respektive 20 kiloton. Kärnvapentesterna tillsammans med ett missiltest över Japan har dragit igång en ny våg av hot, förberedelser och möten. Samtidigt förbereder sig företag runt om i världen för en ekonomiskt katastrof.
Sydkorea i siktet
Det självklara målet vid eskalation av konflikter är såklart Sydkorea. Sydkoreas huvudstad Seoul, ett metropol med nästa 10 miljoner invånare, är bara några mil från den norra gränsen och är väl inom räckvidd för Nordkoreas konventionella vapen. Något som man är väl medveten om på båda sidorna av gränsen. Landets närhet till sin våldsamma och ostabila granne har stora effekter på landets ekonomi. Landets börs sjönk kraftigt vid nyheten om Nordkoreas sjätte kärnvapentest en dag tidigare. Teknologijättarna Samsung och LG Display sjönk med dryga 1,5 procent.
Japan och USA har också fått sin del av hot och deklarationer från Kimregimen. Det som missiltest flög över norra delarna av Japan fyllde den Japanska befolkningen med skräck. Japan står nu bland fronten av de som kräver handling mot Nordkorea. Kim Jong-un har också hotat med att bomba det amerikanska territoriet Guam. Något som USAs president Donald Trump tog gott man kunde förvänta sig och lovade ”eld och raseri” mot landet om de hotar USA.
Konflikter mellan USA och Kina
Både USA och Kina är starkt involverade i Nordkoreas situation. USA har redan skickat fler anti-missil batterier (THAAD) för att skydda Sydkorea. Kina fördömer handlingen och menar att de poserar en risk för det kinesiska folket. Förutom militära åtgärder har flera länder med bland annat USA, FN, EU, Sydkorea och Japan, gått ihop med flera ekonomiska sanktioner mot landet. Den senaste av dessa var FN som den 5 augusti satte ett embargo mot bland annat kol, järn och bly. Den största importören Kina har gått med på sanktionerna, men det råder tvivel om hur hårt dessa kontrolleras. Som världens två ledande ekonomier kan en liten påverkan i Kinas och USAs ekonomi få förödande konsekvenser världen över.