När är det bra, och mindre bra, att låna?
Det är många som undrar när det är ett bra tillfälle att låna, och när det inte är det. Det korta svaret är: att det beror på vad du lånar till. Ett lån utan säkerhet kan användas till vad du vill, men det betyder inte att det alltid är en bra idé att teckna ett.
Som du säkert har sett skiljer sig råden på nätet åt. Vissa menar att du aldrig ska ta ett privatlån, andra menar att det nästan alltid är OK. Sanningen är troligen någonstans mitt i mellan. Om det är bra eller inte beror ofta på din unika, men det finns ändå en hel del goda råd att förhålla sig till. Här tittar vi närmare på när det kan vara bra, men även mindre bra, att låna.
Så funkar privatlån
Privatlån, eller blancolån som det också brukar kallas, är lån som tas utan säkerhet. Du erbjuder alltså inte något av värde för att backa upp lånet. Detta skiljer sig till exempel från bolån där fastigheten du köper vanligtvis utgör själva säkerheten.
Eftersom det saknas säkerhet tar banken eller långivaren en högre risk när de lånar ut till dig. Det gör i sin tur att räntan du får betala blir högre för privatlån. Den högre räntan, och därmed högre kostnaden, är en av flera orsaker att tänka lite extra.
Vanliga anledningar att låna
Vad kan du låna till när du tar ett privatlån? Jo, vad som helst egentligen. Några av de vanligaste ändamålen är:
- Renoveringar
- Handpenningar eller kontantinsatser
- Köp av bil, båt eller motorcykel
- För att samla gamla lån och/eller krediter
Då kan det vara bra att låna
Alla exemplen ovan kan vara goda orsaker att ta ett privatlån. Men som sagt handlar det mycket om din unika situation.
Frågan du bör ställa dig är: har du råd med kostnaderna som lånet innebär?
Privatlån kan vara ett sätt att få råd med en kontantinsats till ett bostadsköp eller en större renovering när bolånets möjligheter inte räcker till. Dessutom kan dessa utgifter bli till investeringar som växer i värde i takt med bostaden.
Att ta eller inte ta ett privatlån kan också bli en avvägning mot att använda andra pengar. Exempelvis kanske du har ett sparande, men vill ha detta reserverat som buffert. Då kan ett privatlån vara något som gör att du kan låta bli sparkontot.
Läs mer: Låna pengar? Vi hjälper dig hitta rätt!
Då kan det vara mindre bra att låna
Det finns några saker som du absolut inte bör finansiera med ett lån. Ett exempel är dina vardagliga kostnader. Du bör inte ta privatlån för att betala räkningar eller livsmedel eftersom det då är lätt att hamna i en ond spiral av att fortsatt behöva låna.
Ett annat exempel är renodlade konsumtionslån. De är ofta svårare att betala tillbaka och många hamnar i ekonomiska problem på grund av dem. Så du bör inte låna till saker som shopping, resor och upplevelser – utan spara hellre till dessa.
Sist men inte minst bör du inte låna om du vet med dig att din ekonomi är ansträngd. Då finns risken att du hamnar i en långvarig skuldsättning. Om det finns minsta risk att du inte kommer kunna betala för hela lånet är det bäst att låta bli.
Läs mer: Så får du koll på hela din skuldbild – 3 steg
Tänk till först och gör en budget
Oavsett vilken typ av lån det gäller är det viktigt att tänka till ordentligt först. Låna inte på impuls, speciellt inte när det gäller lån utan säkerhet som ska användas till sådant som ren konsumtion. Då är det bäst att låta funderingarna gå ett varv extra.
Om du hittar ett lån som känns bra är det viktigt att göra upp en budget. Hur ser din balans mellan inkomster och utgifter ut, inkl. lånets ränta och avgifter? Går det ihop? Tänk på att ha goda marginaler och en plan B om ekonomin skulle försämras.
Jämför och samla de lån du har redan har
Har du redan kostsamma lån och krediter? Då kan det löna sig att jämföra och samla dem till ett lån. Det innebär ofta en lägre ränta och bättre villkor. Idag är det lätt att jämföra banker och långivare för samlingslån direkt i datorn eller mobilen.