10 saker du bör veta innan du lånar till fritidshus
Funderar du på att ta ett lån för att finansiera ett fritidshus? Då är du inte ensam. Idag är det många som väljer att skaffa sig fritidshus där man kan spendera många lata dagar. Fritidshus kan användas som tillfälliga bostäder, men de fungerar även utmärkt som sommarstugor eller semesterbostäder. Med hjälp av ett lån har du möjlighet att köpa ett fritidshus precis när du önskar och slipper tänka på att spara ihop pengarna på egen hand.
Låna till fritidshus – detta ska du tänka på
Det finns flera saker som påverkar hur mycket ditt fritidshus kommer att kosta och hur mycket pengar du således behöver låna. Medelpriset ligger idag på ca 1 300 000 kronor, men husets ålder såväl som den geografiska placeringen är faktorer som påverkar starkt.
1. Välj rätt låneform
När du ska låna till fritidshus är det viktigt att du väljer rätt låneform för ändamålet. Ska du köpa dig ett klassiskt fritidshus eller en sommarstuga är det ett bolån som du behöver använda dig av. Är det däremot en kolonilott som du tycker passar dig bäst kan bolånet inte användas, utan här är det istället ett privatlån du behöver. Orsaken till detta är helt enkelt för att en kolonilott står på ofri grund.
Ett privatlån kan också passa bra om du vill låna till en särskild renovering eller liknande av ditt fritidshus – du kanske är miljömedveten och vill låna till solceller nu när elpriserna har börjat stiga.
2. Låna pengar till tomt
Ibland kan det vara bättre att låna till en tomt och på så sätt ha mark som du kan bygga på som du önskar. Även här kan du välja mellan bolån och privatlån, eftersom tomten har ett värde i sig kan den fungera som säkerhet.
3. Jämför lån innan du väljer
När du ska låna pengar till hus är det mycket viktigt att du först gör en jämförelse av marknaden, aktörer och de lånelöften som finns. Det kan du göra genom att använda dig av en opartisk låneförmedlare som hjälper dig att hitta de billigaste och bästa erbjudandena för dig. Här rekommenderar vi att du inte bara tittar på den månatliga räntan, utan att du även har koll på den effektiva räntan och samtliga villkor.
4. Förbättra kreditvärdigheten
Ju bättre kreditvärdighet du har, desto bättre lånelöfte och villkor kommer du också att få. Har du många små lån och skulder sedan tidigare är det en god idé att samla eller betala av så många som möjligt. På så sätt kommer din kreditvärdighet att förbättras och samtidigt kommer du att få en lägre månadskostnad för dina skulder.
5. Finansiera ditt fritidshus med ett befintligt bolån
Ett mycket smart sätt att låna till fritidshus är genom att utöka ditt redan befintliga bolån. Idag har privatpersoner möjlighet att låna hela 85 % av bostadens marknadsvärde, vilket innebär att en lågt belånad bostad kan ge dig utrymme till en höjning. Kort och gott kan man alltså säga att du kan höja ditt bolån och använda pengarna till fritidshuset.
6. Ha koll på kraven
Innan du ansöker om att låna till fritidshus är det viktigt att du har koll på vilka krav som ställs på dig som låntagare. Genom att säkerställa att du uppfyller kraven innan du gör en ansökan kan du minska risken för avslag, något som i sin tur kan påverka din kreditvärdighet om du vill testa att ansöka från en annan bank eller långivare i framtiden.
7. Byggnadskreditiv för dig som vill bygga från grunden
Det är inte alla som vill låna till fritidshus som redan är färdiga, utan vissa föredrar att bygga sitt fritidshus från grunden. I dessa fall kan det vara bättre att satsa på byggnadskreditiv istället för att välja ett klassiskt bolån eller ett privatlån. Byggnadskreditiv är en tillfällig finansiering som omvandlas till ett bolån när ditt hus är klart. Observera att minsta belopp är 500 000 kronor.
8. Låna tillräckligt från start
Att höja ett redan befintligt bolån eller privatlån är inte alltid det lättaste, även om det är fullt möjligt. Genom att se till att du har koll på kostnaderna redan innan du lånar till fritidshus ökar du dina chanser att bli mycket nöjdare. Försök därför att räkna ut redan innan hur mycket fritidshuset kommer att gå på. Det gör det också lättare för dig att hitta rätt låneform. Med ett privatlån kan du till exempel låna max 600 000 kronor.
9. Satsa på låneskydd
Att låna till fritidshus kan komma med ganska höga kostnader och därför är ett låneskydd alltid att rekommendera. Med ett låneskydd har du möjlighet att få hjälp med återbetalning om du inte kan betala på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Låneskydd kan inte bara tecknas till bolån, utan finns för de allra flesta låneformer.
10. Välj en lämplig återbetalningstid
Det enda sättet ett lån kan försvinna på är genom amortering. Amortering betyder kort och gott att du betalar av ditt lån varje månad. Att betala tillbaka kan sätta hård press på ekonomin och därför är det viktigt att du väljer en återbetalningstid som du faktiskt klarar av. Försök att lösa lånet så snabbt som möjligt om du bestämmer dig för att låna till fritidshus, men kom ihåg att du ska kunna leva ett skäligt liv under tiden.