Låna pengar utomlands
När man åker utomlands på semester är kanske inte ett lån det första man tänker på. Men man vet aldrig vad som händer, kanske hade man glömt bort den där årliga gigantiska autogirodragningen på hela familjens försäkringar. Eller ett akut sjukhusbesök som måste betalas omgående.
Oavsett av vilken anledning man behöver låna pengar när man befinner sig utomlands, så kan det vara trösterikt att veta att detta inte behöver vara några bekymmer alls.
- Populär låneförmedlare
- Accepterar betalningsanmärkningar
- Välkända
- God service
- Samtliga ovanstående krav
- Låntagaren måste ha en fast inkomst från arbete eller pension
- Låntagaren måste inneha en årsinkomst på minst 110 000 kr
- Låntagaren måste ha varit skuldfri från Kronofogden de senaste 6 månaderna
- Ett mindre varumärke till ett större bolag
- Stort antal anknutna banker och långivare
- Låntagaren måste ha en fast inkomst från arbete eller pension
- Låntagaren måste inneha en årsinkomst på minst 120 000 kr
- Låntagaren måste vara minst 18 år
- Direktutbetalning
- Smidig ansökan dygnet runt
- Betala hur du vill
- Snabba beslut på ansökningar
- Du måste vara över 18 år
- Du måste ha svenskt personnummer
- Du måste ha svenskt mobilnummer
- Du får ej ha för många eller för stora betalningsanmärkningar
Även om du befinner dig utomlands har du många olika lånemöjligheter att välja bland – det som är väsentligt är hur dina möjligheter för återbetalning ser ut.
Vilka lån kan man ta utomlands?
Om du befinner dig på semester utomlands och behöver ta ett lån är du inte exkluderad från att ta något lån bara för att du befinner dig i ett annat land. Däremot måste du ansöka om någon form av lån som ger dig möjlighet att göra hela ansökan på nätet, eftersom det blir svårt för dig att ha ett personligt möte på banken. Som tur är så erbjuder idag de allra flesta långivare möjligheten för sina låntagare att göra hela ansökningsprocessen på nätet.
Det du behöver ha tillgång till då, förutom en fungerande internetuppkoppling, är någon form av elektroniskt ID. Den kanske vanligast förekommande typen av elektroniskt ID är BankID, men det finns också andra varianter såsom Freja eID med flera.
Att ta snabblån utomlands
De vanligaste lånen att ta när man är utomlands är olika typer av snabblån. Som snabblån brukar man räkna till exempel sms lån, mikrolån och andra lån med direkta utbetalningar. Anledningen till dess namn är just att låneprocessen går väldigt snabbt. Med ett snabblån har du ofta inte längre än några minuter från ansökan tills att pengarna finns på kontot. Men med snabba processer kommer också högre kostnader – snabblån har ofta en högre ränta än andra lån. Därmed gäller det att fundera på vad som är viktigast – snabb utbetalning eller lägre ränta.
När du gör en ansökan om snabblån kommer den se relativt likartad ut, oavsett var du gör den. Det kan såklart skilja sig åt på detaljnivå mellan olika långivare, men i grova drag ser processen likadan ut överallt. Att ansöka om snabblån utomlands:
- Hitta den aktör där du vill lägga ditt lån
- Fyll i önskat lånebelopp och önskad återbetalningstid
- Du fyller i de uppgifter som efterfrågas
- Ansökan signeras med hjälp av din elektroniska ID (till exempel BankID)
- En kreditupplysning görs
- Svar ges på din ansökan. Om ansökan beviljas betalas pengarna ut till ditt konto direkt
Beroende på hur stort eller litet lån du väljer att ta kan du ibland inte välja återbetalningstid. Detta gäller framför allt för lägre lån, då dessa ofta ska betalas tillbaka inom en eller ett fåtal månader.
Något du rekommenderas att uppmärksamma är varifrån långivaren hämtar sin kreditupplysning. Detta eftersom en förfrågan som görs hos UC också kommer påverka ditt kreditbetyg hos dessa – det kommer däremot inte ske om din upplysning hämtas från någon annan aktör.
Vem kan låna pengar utomlands?
Egentligen kan vem som helst låna pengar utomlands. Detta förutsatt att man uppfyller de krav som respektive långivare ställer för att bevilja ett lån. Dessa krav kommer skilja sig åt mellan olika långivare. Generellt brukar man säga att det är högre krav på privatlån än på olika typer av snabblån.
Har du en god kreditvärdighet och behöver låna en högre summa rekommenderas att välja ett privatlån – dessa kommer som regel också med bättre lånevillkor. De flesta som lånar pengar utomlands behöver dock bara låna en mindre summa och då är det kanske främst smslån eller liknande som är aktuellt.
Generella riktlinjer
Om du vill ta ett smslån eller någon annan typ av snabblån behöver du vanligtvis uppfylla dessa grundkrav:
- Minst 18 år gammal
- Någon form av månatlig inkomst
- Folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka
- Ett svenskt bankkonto
- Du har ett svenskt mobilnummer
Om det är ett privatlån behöver som regel också dessa grundkrav uppfyllas:
- Månatlig inkomst från tjänst
- God kreditvärdighet
- Inga betalningsanmärkningar
- Inte några skulder hos Kronofogden
För ett privatlån kan du nästan räkna med att kreditupplysningen som görs kommer hämtas från UC. Det finns några enstaka aktörer som hämtar sin upplysning från någon annan aktör, men majoriteten av alla långivare för privatlån använder sig av UC.
För snabblån är det tvärt om. Där är det istället alla andra kreditupplysningsaktörer som främst används. De två vanligast förekommande kreditupplysningsföretagen som snabblångivare använder sig av är Creditsafe och Bisnode. Det finns dock även andra möjliga aktörer att hämta upplysningen från.
Låna pengar utomlands – vad bör man tänka på?
Du som vill låna pengar utomlands behöver i vanlig ordning ha vissa saker i åtanke. Detta gäller för alla typer av lån, oavsett om du befinner dig utomlands eller ej – det är trots allt din privatekonomi det handlar om i slutändan.
Först och främst bör du jämföra olika långivare för att säkerställa att du får den för dig bästa långivaren. Det som är kanske allra viktigast är såklart vad lånet kommer att kosta dig. Idag finns det otroligt många långivare, och räntan mellan dessa kan skilja sig åt rejält. Ju högre lån du tar, desto mer pengar kan du tjäna varje månad genom att säkerställa att du lånar hos den aktör som ger den bästa räntan. När du jämför kostnader mellan olika långivare ska du jämföra den effektiva räntan. Denna inkluderar nämligen alla kostnader – allt från den nominella räntan till uppläggningsavgift, aviavgifter och liknande.
Du bör också kontrollera hur återbetalningen är tänkt att läggas upp. Se till att du får månatliga återbetalningar som du faktiskt har råd att betala – det kommer bli ett väldigt kostsamt lån för dig om du i slutändan inte kommer kunna återbetala detta.