Lån utan UC – Din guide genom alternativen
Du har säkert hört talas om begreppet låna utan UC. Vad UC i sammanhanget står för är det dock inte alla som har koll på. Många tror att det är synonymt med kreditupplysning, men så är alltså inte fallet. Oavsett om du ansöker om lån med eller utan UC kommer långivaren begära en kreditupplysning på dig. När du däremot ansöker om lån utan UC begär långivaren istället kreditupplysningen från andra kreditupplysningsföretag – företag så som Bisnode och Creditsafe.
Det finns fördelar med att ansöka om snabblån utan UC, men det finns också vissa skillnader mellan om det görs med Bisnode eller Creditsafe. Här går vi igenom vilka dessa är så att du kan ta ett informerat beslut när du ansöker om lån.
Varför ansöka om lån utan UC?
UC står för Upplysningscentralen och är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Företaget ägs till stor del av de svenska storbankerna, vilket är anledningen till att dessa vänder sig till just UC när de ska behandla en ansökan. Alla upplysningar registreras i UC:s register i upp till 1 år och kan ses av andra långivare varje gång en ny upplysning begärs.
För att förtydliga:
- Du ansöker om ett lån hos ett snabblåneföretag och en kreditupplysning via UC görs på dig.
- En tid senare ansöker du om ett lån hos ett annat låneföretag som också använder UC. Detta företag kan då se att den första långivaren har gjort en kreditupplysning på dig, vilket ”avslöjar” att du tidigare ansökt om snabblån.
Ju fler kreditförfrågningar som gjorts desto mer ovilliga kan långivare bli att bevilja dig ett nytt lån. Att använda UC kan därför minska dina chanser att få lån i framtiden, men också påverka din boendesituation då även hyresvärdar begär kreditupplysningar. En historik med snabblån kan avskräcka dem från att hyra ut till dig trots att betalningarna skötts.
Olika värderingsmodeller
På uppdrag av långivaren hämtar upplysningsföretaget in information om dig från aktörer så som Kronofogden, Skatteverket och Lantmäteriet. Företaget analyserar sedan denna information för att hitta samband och mönster som kan användas för att bestämma ditt kreditbetyg, vilket är detsamma som din framtida betalningsförmåga.
För att få fram ett kreditbetyg använder sig företagen av olika värderingsmodeller, eller scoringmodeller. I dessa modeller poängsätts alla faktorer som anses vara av betydelse, så som ålder, inkomst, civilstånd och betalningsanmärkningar.
Kreditbetyg hos Bisnode
Bisnode grundades 1989 och är ett svenskt företag, men är verksamt i flera länder runtom i världen. Alla kreditupplysningar som görs via Bisnode ligger kvar i ditt register i 1 år på samma sätt som med UC. Antalet förfrågningar räknas in i ditt betyg.
Den modell Bisnode använder sig av rankar din betalningsförmåga mellan 1 till 10 med 5 intervaller:
- 8 – 10 = God kreditvärdighet
- 5 – 7 = Kreditvärdig
- 2 – 4 = Svag kreditvärdighet
- 1 = Kredit avråds
- 0 = Ingen kreditvärdighet kan ges
0 i betyg ges till personer som har ett aktuellt skuldsaldo och där ett misslyckat försök till utmätning från Kronofogden skett.
Genom appen Min Upplysning kan du se ditt kreditbetyg hos Bisnode och även få notiser om den skulle förändras.
Kreditbetyg hos Creditsafe
Creditsafe är ett norskt företag, men har liksom Bisnode kontor i flera delar av världen. Företaget grundades 1997 och är alltså yngst i gänget, men påstår sig vara det mest använda kreditupplysningsföretaget i världen. Till skillnad från Bisnode och UC kommer antalet kreditförfrågningar hos Creditsafe varken synas eller påverka ditt betyg.
Den värderingsmodell Creditsafe använder består av en skala från 1 till 100 med 4 intervaller:
- 70 – 100 = Mycket hög betalningsförmåga
- 40 – 69 = Hög betalningsförmåga
- 20 – 39 = Medium betalningsförmåga
- 1 – 19 = Låg betalningsförmåga
Genom appen Tink kan du se ditt kreditbetyg hos Creditsafe och även få notiser om den skulle förändras.
Vilket alternativ är bäst?
I det stora hela fungerar alla kreditupplysningsföretag likadant. De analyserar information om dig som kan påverka din betalningsförmåga och ger sedan långivaren ett betyg som representerar din kreditvärdighet. En viktig skillnad är dock att Creditsafe inte baserar sitt betyg på hur många ansökningar du gjort. I deras system syns bara kreditupplysningen för den långivare eller bank som har beställt den, vilket innebär att antalet lån inte kommer dra ner din kreditvärdighet.
Bisnode fungerar som UC och registrerar alla förfrågningar, men eftersom de flesta företag använder UC kan det fortfarande vara fördelaktigt att ta lån med Bisnode. De kreditförfrågningar som registreras där kommer nämligen inte påverka ditt UC-betyg utifall att exempelvis en hyresvärd skulle begära en kreditupplysning på dig via UC.
Använd vår jämförelsetjänst för att enkelt se vilka långivare som erbjuder snabblån utan UC.