Lån utan fast anställning? – Mindre aktörer är ”giggarens” räddning

Av: Emil Jansson Publicerat: november 12, 2019

Gig-ekonomin fortsätter breda ut sig i Sverige och utmanar det vi fått lära oss om hur en anställning bör se ut. Allt fler svenskar väljer att ta tillfälliga uppdrag, eller ”gig”, istället för att ha en fast anställning. Enligt en undersökning av Bluestep vill drygt varannan svensk ha en mer flexibel anställningsform och bland 18-29-åringarna kan 61 % tänka sig att gigga.

Med friheten att själv kunna styra kommer också vissa problem, inte minst när det kommer till att ansöka om lån. Inte alla aktörer har lyckats anpassa sig till förändringen och många av de traditionella bankerna har fortfarande fast anställning som krav. Idag finns dock många mindre och mer flexibla långivare på marknaden som lägger mindre vikt vid anställningsform.

Låna trots flexibel anställning

Giggare teckna lån

Rätt giggare på rätt plats

I och med gig-ekonomin blir lojalitet och att knyta till sig kompetens på lång tid mindre viktigt och fokus läggs istället på flexibilitet och spetskompetens. En arbetsgivare kan anställa en giggare för ett uppdrag som kräver viss kompetens – kanske är det viktigt att ekonomen i ett visst projekt förstår sig på bilindustrin? Det handlar alltså om rätt person på rätt plats.

Oftast har den som frilansar en egen firma eller är egenanställd via företag som Frilansfinans, Cool Company och Firmify. Av de 3,9 miljoner svenskar som idag har fast anställning är det drygt en halv miljon som är egenföretagare. Intresset för att gigga är dessutom stort, framförallt bland den yngre generationen. Med stor sannolikhet kommer denna siffra alltså stiga.

Enligt Bluesteps undersökning tror 42 procent av svenskarna att halva befolkningen, inom en tioårsperiod, kommer ha andra anställningsformer än fast anställning. Trots att rörelsen mot en flexiblare arbetsmarknad har pågått ett tag är det fortfarande svårare för de utan fast anställning att få ett lån beviljat – i vissa bankers fall, till och med omöjligt.

Bankerna favoriserar fast anställda

Nära hälften av svenskarna anser att traditionella banker är mer positivt inställda till låntagare som är fast anställda än de med andra anställningsformer. Det innefattar inte bara frilansare, utan också projektanställda och vikarier. Enligt Bluesteps rapport tycker 8 av 10 svenskar att bankerna bör lägga större vikt vid den sökandes samlade ekonomiska möjligheter.

Det är inte konstigt att banker föredrar att låntagarna jobbat på ett och samma ställe en längre tid. Det betyder antagligen att personen är fast anställd och inte kan sägas upp hur som helst. På så sätt är låntagaren inkomst säkrad och risken är mindre att lånet inte kan betalas tillbaka. Med egenanställda är inkomsten däremot mer osäker och kan variera per månad.

Självklart vill även mindre långivare ta en så liten risk som möjligt när de lånar ut pengar. Tack vare hög konkurrens på marknaden har dock dessa aktörer tvingats anpassa sig utifrån kundernas förutsättningar. De har därför ofta en mer flexibel inställning till anställningsform och är bättre på att göra en helhetsbedömning av låntagarens ekonomiska situation.

Öka chanserna till lån utan fast anställning

Även om det inte finns något krav på fast anställning finns alltid något form av inkomstkrav. Hur stort belopp som krävs skiljer sig mellan olika långivare, men är som minst 100 000 kronor per år. Om din årliga inkomst överstiger kravet och du uppfyller övriga villkor som långivaren har bör du inte ha några problem att få ett lån beviljat trots att du är giggare.

Det ska dock sägas att utan en fast anställning blir en god kreditvärdighet om möjligt ännu viktigare för att få ett lån, och till låg ränta. Sådant som kan dra ner kreditvärdigheten är aktuella skulder, löpande krediter och betalningsanmärkningar.

LÄS MER: 5 tips för bättre kreditvärdighet

Ett annat sätt att öka chanserna till lån utan tillsvidareanställning är att jämföra olika långivare eftersom villkoren kan variera stort. Det kan dock vara kontraproduktivt att ansöka hos en hel rad långivare eftersom många kreditupplysningar i registret sänker ditt kreditbetyg. En möjlighet är då att ansöka hos en låneförmedlare som samlar in erbjudanden åt dig.

Låna upp till 600 000 kronor utan fast anställning

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden