Krympflation – Se upp för allt dyrare livsmedel!
Köper du samma kaffeförpackning som du alltid gjort, men innehållet tycks inte räcka lika länge? Eller har du lagt märke till att mängden chips i förhållande till påsens storlek har förändrats? Fenomenet kallas för ”krympflation” och är ett sätt för livsmedelsföretag att smyghöja priserna genom att minska förpackningen, men inte prislappen. Enligt företagen själva krymps de inte som en strategi, utan av miljöskäl eller för att en viss förpackningsstorlek går bättre hem hos kunderna.
Mindre mat för pengarna
Krympflation, eller ”shrinkflation” på engelska, är en sammanslagning av orden krympa och inflation. Inflation innebär att varor blir dyrare vilket gör att vi inte får lika mycket för våra pengar. På samma sätt får vi mindre livsmedel för pengarna när företag väljer att krympa förpackningarna utan att sänka priset i samma grad. Varorna blir alltså dyrare per kilo och liter.
Inflationstakten i Sverige är idag låg, men krympflationen ökar desto mer. Enligt SvD Näringsliv har hundratals varor krympts de senaste åren som ett sätt för livsmedelsföretagen att kompensera för en svagare krona.
Exempel på varor som krympt
Det går inte att mäta krympflation på samma sätt som inflation, men det finns flera uppmärksammade fall av produkter som krympt utan att priset gjort det. SvD Näringsliv lyfter i en sammanställning fram flera populära livsmedelsprodukter som drabbats av krympflation. Bland dessa finns glass, kaffe- och filmjölksförpackningar, chipspåsar och juiceflaskor.
Kaffe – Värna om bönder och miljön
Eftersom Sverige är ett av de länder med högst kaffekonsumtion i världen är det inte konstigt att konsumenterna är uppmärksamma på skillnader i storlek. För något år sedan valde Gevalia att banta sina kaffeförpackningar från 500 till 450 gram, samtidigt som de höjde priserna. Det var något som inte mottogs särskilt väl av de kaffeälskande kunderna.
Även andra stora leverantörer som Löfbergs Lila och Zoégas har krympt sina förpackningar. Av de tre jättarna är det endast Löfbergs som har gått ut med någon förklaring till prishöjningen. Enligt företaget ska det minskade innehållet kompensera för att bönderna får bättre betalt och att de har börjat använda sig av en mer miljövänlig, och något dyrare, förpackning.
Chips – Bättre krydda och större potatisar
Om du upplever att det blivit allt mer luft i din chipspåse på senare år har du inte fel. Både OLW och Estrella har valt att krympa sina chipspåsar från 300 gram till 275 gram. Det finns regler om att förpackningar inte får ge en bild av att innehålla mer än de i själva verket gör. Chipspåsar är dock ett undantagsfall eftersom luften skyddar innehållet från att smulas sönder.
Enligt OLW är det en förhöjd kvalitet som ligger bakom beslutet. De har både förbättrat kryddning av chipsen och valt större potatisar, men istället för att höja priset på varan valde de att minska innehållet i påsen – i smyg, såklart.
Filmjölk – Det är livsmedelsverkets fel
Även filmjölk är en produkt som har drabbats av krympflation. Mer specifikt filmjölk från mejeriföretaget Arla som minskat innehållet i förpackningarna. Enligt Svd Näringsliv uppdagades det hela av en man som brukade äta två deciliter filmjölk varje dag. Ett paket brukade räcka till exakt fem dagar, men så plötsligt räckte inte filmjölken till sista portionen längre.
Arla hade då ändrat mängden filmjölk från 1 liter till 1 000 gram. Enligt Arla är orsaken till beslutet att Livsmedelsverket ändrat sina rekommendationer om att sådant som äts med sked, som filmjölk, bör mätas i vikt och inte volym. Det förklarar dock inte varför företaget i samband med ändringen valt att minska mängden filmjölk och samtidigt ta lika mycket betalt.
Juice – Kunderna orkade inte dricka hela
Brukar du dricka juice till frukosten? Om du bukar dricka lite dyrare juice-varianter som Brämhults kanske du har lagt märke till att deras enlitersflaska bytts ut mot en som endast rymmer 0,85 liter? De har också minskat den lilla flaskan med cirka en deciliter. Priset i butik har inte minskats lika mycket, vilket har fått kunder att reagera då det redan är en relativt dyr produkt.
Brämhults valde att banta enlitersflaskorna för att konkurrenter också valt att krympa sina flaskor. Att företaget dessutom valt att krympa de små, ”on-the-go” flaskorna förklaras med att kunderna helt enkelt inte orkade dricka fyra deciliter juice.
Glass – Främja kundernas hälsa
Ytterligare ett typexempel på krympflation är Magnum-glassarna där några sorter krympts med 10 procent på senare år. Det må vara en av Sveriges mest populära glassar, men att det är en kaloribomb är det ingen tvekan om. Att glassen krympts handlar om att företaget ur ett hälsoperspektiv ville kunna erbjuda ett mer kalorisnålt alternativ till kunderna.
Vad kan du som konsument göra?
I slutändan handlar det om vinstdrivande företag som vill hitta sätt att öka marginalerna på sina produkter. Det finns inget regelverk som säger att företagen inte får krympa sina förpackningar så länge storleken på förpackningsinnehållet framgår. Förpackningen får alltså inte vara vilseledande och ge sken av att innehålla mer än vad den gör. Ja, bortsett från chips då.
Det du däremot kan göra för att undvika att bli lurad av krympta förpackningar är att hålla koll på varans jämförelsepris. Matbutiker måste nämligen redovisa jämförelsepris per kilo eller liter, vilket kan ge dig ett hum om dess faktiska kostnad.