Folkia förlorade mot Folksam i rätten
Folkia har varit uppe i rätten mot Folksam i en tvist om huruvida Folkia ska kunna fortsätta använda en del av sina varumärken i samband med erbjudanden om finansiella tjänster i Sverige. Enligt domen som har fallit kommer Folkia att förbjudas använda fyra av sina varumärken, nämligen Folkia, Folklån, Folkonomi och Folkgiro.
Risk för sammanväxling
Det var hösten 2011 som Folksam vid Stockholms tingsrätt stämde Folkia för varumärkesintrång. I rätten menade Folksam att man redan 2006, då Folkia klev in på scenen för korta konsumentkrediter som snabblån, uppmärksammade risken för sammanväxling mellan Folkias varumärken och Folksam som varumärke, och att denna risk blir större för varje år.
Man anförde också att Folksam har ett mycket starkt varumärke med positiva kännetecken, såsom till exempel stabilitet, långsiktighet och trygghet. I inlagan till rätten menade Folksam dessutom att man helst ser att risken för sammanblandning med en aktör som erbjuder snabblån över huvud taget inte ska kunna finnas.
Tingsrätten förbjöd Folkia att använda varumärke Folklån, men vad gäller de övriga varumärkena ansåg man inte att risken för sammanväxling förelåg. Folksam var inte nöjda med detta utslag och överklagade därmed domen till Svea hovrätt.
I hovrätten var det framför allt frågan om hur långt principen för ”utökat varumärkesskydd” kan gälla som var knäckfrågan. Varumärkesskydd är en sak, och det är ganska enkelt att se när ett varumärke kan anses göra intrång på ett annat, men utökat varumärkesskydd är en knepigare juridisk fråga. Med domen är det onekligen så att hovrätten har gjort en mycket vid tolkning av principen om utökat varumärkesskydd.
Ett hårt slag mot Folkia
Folkia har tvingats byta namn på en del av sina tjänster och även behövt se över några tjänster. Folklånet finns inte längre kvar. I stället använder sig Folkia av den mer allmänna termen privatlån. De två varumärkena Folkonomi och Folkgiro har man också slopat. Firmanamnet Folkia finns dock kvar.