Fler hos Kronofogden – men inte på grund av corona
Allt fler obetalda räkningar, fler som inte har betalat sina skulder i tid och skuldbelopp som bara blir högre och högre.
Siffrorna hos Kronofogden är oroväckande. Myndigheten ser dock ingen direkt koppling mellan ökningen av ärenden och coronapandemin. ”De ekonomiska effekterna av pandemin har inte nått oss än”, säger enhetschefen Rebecka Öhman.
Ökningen tros istället bero på hur enkelt och snabbt det går att låna pengar idag. Lån kan vara behjälpligt när det görs på rätt sätt, men när konsumenter tillåts låna mer än privatekonomi klarar av kan det leda till att personen blir överskuldsatt.
Läs mer: Ta dig ur skuld som deltagarna i Lyxfällan
Foto: Krister Vikström / Kronofogden
En accelererande utveckling
Under årets första sex månader fick Kronofogden in drygt 644 000 ansökningar om betalningsföreläggande. Det är över en halv miljon skulder som inte har blivit betalda. Det är en ökning med hela 11,5 procent jämfört med första halvåret 2019.
Ökningen är en del av en pågående trend med stadigt ökande ärenden, som enligt myndigheten har pågått under flera år.
Samtidigt har antalet personer som inte har betalat sina räkningar i tid ökat med cirka 10 procent till 290 000. Och som om inte det vore nog blir skuldbeloppen i kraven allt högre. Jämfört med första halvåret 2019 har det totala skuldbeloppet ökat med 27 procent till 11,45 miljarder kronor. Det är den högsta siffran som myndigheten någonsin uppmätt, skriver dem.
”Vi får in allt fler krav på mellan 100 000 och 500 000 kronor”, säger Rebecka Öhman, som menar att det är en accelererande och bekymmersam utveckling. Men än så länge syns inga effekter av corona, förutom några enstaka fall mot resebolag.
Bristfälliga kreditprövningar
Något som enligt Kronofogden ligger bakom en stor del av ärendena är lån utan säkerhet. Att det har blivit enklare att låna har sina fördelar och vi bor i ett samhälle där vi behöver krediter, men det innebär också en ökad risk för överskuldsättning.
”Banker, kreditföretag och andra bolag kan ibland ha svårt att göra tillräckligt bra bedömningar av människors ekonomi innan man beviljar lån”, säger Rebecka Öhman och lyfter fram just snabbheten i ansökningsprocessen som en del av problematiken. ”Det finns ett fönster där man kan låna ganska mycket pengar trots att man redan har stora skulder”.
I pressmeddelandet ställer sig myndigheten också bakom Finansinspektionens förslag om en utredning kring införandet av ett gemensamt kreditregister. Något som även låneförmedlaren Lendo tidigare har gjort. Syftet med utredningen är att göra det möjligt att få en helhetsbild av låntagarnas totala skulder, genom att ha ett samordnat register med all information.
Läs mer: Diskussionen om ett samordnat kreditregister
Tips för att undvika överskuldsättning
Lån och krediter kan fungera som en möjliggörare. Problemen uppstår dock när man lånar för mycket, inte har råd att betala eller när skulderna blir så pass stora att det tar för lång tid att betala av dem. Då har man blivit överskuldsatt och riskerar att få sin skuld registrerad hos Kronofogden. För att undvika detta när man lånar pengar kommer här några snabba tips och råd.
- Undvik onödiga lån och försök spara. Jobba på att bygga upp en buffert så att du slipper ta lån i onödan.
- Var medveten om den totala kostnaden för lånet och jämför dina lånealternativ. Teckna inte första bästa lån utan jämför olika långivares effektiva ränta innan du lånar. Var också noga med att räkna på den totala lånekostnaden.
- Låt dig inte lockas till att låna mer än du behöver. Det är lätt att vilja ”låna lite extra” när man väl är igång och ska teckna ett lån, men undvik att falla i den fällan. Låna endast så mycket du är i behov av för att hålla ner kostnaden.
- Betala av dina lån så fort som möjligt. Det kan vara lockande att välja en längre löptid för att betala en lägre månadskostnad. Men kom ihåg att den totala lånekostnaden då blir högre. Dessutom kan dina ekonomiska förutsättningar förändras längre fram i tiden. Gör det därför till en prioritet att bli skuldfri fortast möjligt.
Om du redan har för mycket skulder och du har svårt att betala dina räkningar gäller det att våga ta hjälp i tid. Prata med de du är skyldig pengar. Många gånger kan de hjälpa dig lägga upp en avbetalningsplan som passar din ekonomi. Ett annat sätt att få bättre ordning på olika skulder är att ansöka om ett samlingslån. Det kan även göra att du sänker dina räntekostnader.