Det här gäller för din resa i Corona-tider

Av: Theodor Holmberg Publicerat: mars 14, 2020

Resebranschen går på knäna på grund av spridningen av coronaviruset i världen. Planerade flyg ställs in, resor till drabbade områden förbjuds och oro leder till att många resenärer vill avboka sina resor. Vad gäller egentligen för dig med en planerad flygresa inom kort – kan du avboka och få pengarna tillbaka? Har du rätt till återbetalning och ersättning om resan ställs in?

Många är vi också som har börjat tänka på vart vi ska spendera vår sommarsemester i år. Vad bör du som inte vill spendera semestern i Sverige tänka på när du bokar en resa i dessa Corona-tider? Läs vidare för att ta reda på svaret på dessa frågor.

Bagage på flygplats i corona-tider

Det här gäller för paketresor

Definitionen av en paketresa är att du har bokat en flygbiljett hos en arrangör i kombination med något annat, exempelvis boende eller hyrbil. I sådana fall räknas det som en paketresa och det är då paketreselagen som gäller. Det innebär att du som konsument har rätt att avboka din resa och få pengarna tillbaka, utan att arrangören kan kräva dig på några avgifter.

Enligt Konsumentverket gäller det när avbeställningen gjorts på grund av ”oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet” – som ett coronavirusutbrott. Viktigt är också att du inte kände till omständigheterna vid bokandet av resan. Det är alltså inte möjligt att boka en paketresa nu och senare skyddas av paketreselagen om det senare inte går att resa dit.

Förutsättningar för återbetalning

För att du ska kunna avbeställa din resa med full återbetalningsrätt krävs också att den ännu inte har påbörjats eller redan skulle ha påbörjats (men att du valde att inte åka), samt minst ett av följande situationer:

  • Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor till destinationen dit du skulle åka.
  • Du tillhör en riskgrupp för att drabbas allvarligt av coronaviruset (kräver läkarintyg).
  • Resmålet har blivit så pass drabbat av utbrottet att du inte kan uppfylla syftet med resan,
    exempelvis om turistattraktioner som skulle ha varit en del av resan har stängs ner.

Vi tar ett exempel: I höstas bokade du flyg och boende via en researrangör till Österrike. Avresedatumet är om två veckor och du vill nu avboka. Österrike står med på listan över länder som UD avråder från resor till. Du här därför rätt att få hela summan återbetald. Det gäller dock inte om du betalade flyget först och därefter bokade boendet hos samma arrangör.

I sådana fall räknas det som ett ”sammanlänkat researrangemang” och du har då inte samma rätt till full återbetalning.

Se den fullständiga listan över länder som UD avråder resor till här: UD avråder

Det här gäller för flygresor

Det är dock många som väljer att boka flygbiljetten för sig, varpå paketreselagen inte gäller. Vilka möjligheter har du då att få pengarna tillbaka om du vill avboka resan? Enligt Konsumentverket beror det på flygbolagets egna för villkor för avbokning. Börja därför med att läsa på om dessa. Står det inte att du har rätt att avboka med återbetalning har du inget stöd från lagen.

Du har dock alltid rätt att få tillbaka pengarna för sådant som inte täcker kostnader för flygbolaget, som exempelvis skatt.

Om flyget däremot skulle bli inställt har du rätt att få biljetten återbetald eller ombokad. I vanliga fall har du även rätt till kompensation om det ställdes in mindre än två veckor innan resa eller om det inställda flyget lett till merkostnader för dig.

Vid extraordinära omständigheter, som ett förbud mot att resa till ett visst område, är flygbolaget dock inte skyldiga att kompensera eller ersätta dig. Såvida flygbolaget inte själva valde att ställa in flygningen, då kan du ha rätt till ersättning.

Om du nekas återbetalning

Vad kan du göra om du skulle nekas återbetalning av researrangören eller flygbolaget? Om du har begärt pengarna tillbaka från aktören, men fått avslag, bör du enligt Konsumentverket vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Hos ARN kan du få ditt ärende prövat helt kostnadsfritt. Läs mer om hur du gör en anmälan.

Tips för dig som vill boka en resa

Konsumentverkets hemsida listas några tips på vad du bör tänka på om du går i tankarna att boka en resa inom kort:

  • Kontrollera att resan är ombokningsbar, alternativt återbetalningsbar, innan du bokar.
  • Köp till avbeställningsskydd för extra trygghet och kontrollera när skyddet faktiskt gäller.
  • Betala med fördel resan med kreditkort för att skydda vid en eventuell flygbolagskonkurs.
  • Kom ihåg att du inte skyddas av paketreselagen om du vet att coronaviruset finns på resmålet.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden