De flesta väljer rörliga räntor
Ny statistik från SCB visar att andelen rörliga bolån är högre än någonsin. I juni 2015 var 62% av lånen rörliga och det är en ökning med 15 procentenheter sedan juni 2013. Det är naturligtvis de låga räntorna som gör att andelen rörliga bolån är så stort. Förmodligen kommer siffran på 62% att revideras upp löpande de kommande månaderna i takt med att fler väljer att utnyttja de låga räntenivåerna vid omläggning av lån. I tillägg tyder färska uppgifter på att upp emot 80% av alla nya lån är rörliga.
Alltid bra att vara försiktig
När sådana här siffror presenteras är bankernas chefsekonomer snabba med att komma med analyser och det man främst pekar på är risken att plötsligt drabbas av betydligt högre månadskostnader när räntebanan börjar peka uppåt.
Det är alltid bra att vara försiktig i alla frågor som rör privatekonomin, men i dagsläget synes alla med rörliga bolån kunna sova gott fram till åtminstone slutet av 2016. Den som nu köper en bostad kan dock fundera kring att binda en del av lånebeloppet. Skillnaden mellan den rörliga (tremånaders) räntan och de bundna räntorna är nämligen relativt låg.
Låga räntor förmånliga för privatlån
Alla rörliga räntor följer med i det allmänna ränteläget och privatlån är typexempel på lån vars räntenivå fluktuerar med marknadsräntorna. Ju lägre marknadsräntorna är, desto billigare blir det helt enkelt att ta ett privatlån. Som det ser ut nu kommer marknadsräntorna att vara historiskt låga under hela 2015 och även 2016. En eventuell ränteuppgång förmodas dröja tills någon gång under 2017. För den som har behov av att låna till exempelvis en renovering hemma är nu alltså en bra tid att göra det. Om det är just en renovering som ska göras kan det vara bra att komma ihåg att ROT-avdraget sänks vid årsskiftet.