Bunden eller rörlig boränta – vad är bäst?
Så här i tider med historiskt låga räntor är det naturligt att fråga sig vilket av de två alternativen, bunden ränta eller rörlig ränta (3 månader), som är mest fördelaktigt. Det enkla svaret är, som alltid när det gäller privatekonomi, att det beror på.
Klart är att det extremt låga ränteläget inte kommer att vara för evigt. Lika klart är att räntan kommer att hållas låg under åtminstone hela 2015. Utifrån de senaste signalerna från Riksbanken går det att uttyda att en första eventuell höjning från nuvarande bottenläge kan komma först 2016. Förmodligen är det också så att räntebanan därefter kommer att ha en mycket blygsam stigning.
Säkra låg ränta under lång tid
De bundna bolåneräntorna har aldrig varit lägre än vad de är just nu. Det är givetvis ett skäl till att binda bolån på lite längre löptider. Genom detta säkrar du en relativt låg ränta under en längre tid. Binder du till exempel på 5 år idag (7 november) får du en ränta på omkring 2,75% om vi tittar på ett genomsnitt bland de största aktörerna inom bolån. Binder du på 3 år blir räntan omkring 2,35%. Detta kan jämföras med listpriserna för den rörliga räntan som ligger mellan 2,10-2,20%.
Med detta sagt betalar du ändå ett slags premium för att binda räntan. Även om några tiondelar av en procentenhet inte ser så mycket ut för världen kan skillnaden mellan rörlig ränta och bunden ränta bli mycket tydlig när räntebetalningarna ska in. På kort sikt är det mer förmånligt att ha rörlig ränta än bunden ränta.
2 av 3 väljer rörlig ränta
Uppgifter från statliga SBAB pekar på att de flesta bolånetagare väljer rörlig ränta för nya bolån och omläggningar av befintliga lån. Mer än 2 av 3, eller 71% för att vara exakt, väljer rörlig ränta enligt den senaste granskningen. Det är en stor majoritet, men samtidigt ökar den så kallade genomsnittliga räntebindningstiden stadigt. Bindningstiden för alla bolån i Sverige är idag 10 månader i genomsnitt.