Att ta lån, ja eller nej – det är frågan
Går du och funderar på om ska låna pengar eller inte? Varje potentiell låntagares situation är såklart unik, men här ska vi gå igenom några avgörande faktorer och omständigheter som kan underlätta ditt beslut när du funderar på att ta lån.
Behöver du verkligen låna pengar?
Det allra första du behöver fundera över är kanske om det du vill låna pengar till verkligen är nödvändigt. Gäller det en utgift som du kan avvara? I så fall kanske du i dagsläget inte har råd att spendera pengar som du inte har från början – särskilt inte eftersom det alltid tillkommer kostnader när det gäller att ta lån.
Om det däremot gäller en utgift som är absolut nödvändig och måste tillgodoses för att du ska kunna fortsätta på ditt jobb, bo i din bostad om något behöver rustas upp, slutföra dina studier, betala för tandvård, eller liknande, då är det kanske nödvändigt att ta lån för att finansiera det behovet.
Hur mycket behöver du låna?
När du ska avgöra hur mycket du behöver låna är det också viktigt att ta hänsyn till hur lång löptid du behöver ha för lånet, det vill säga hur lång tid du behöver för att återbetala det.
Vilken summa du är i behov av kan styra vilken typ av lån du bör söka, men när det gäller att ta lån är din ekonomiska situation och din kreditvärdighet det viktigaste för huruvida du kommer att bli beviljad ett lån eller inte.
Om du går runt och tänker: ”hur mycket får jag låna?” beror det alltså främst på hur din ekonomi ser ut. Om du har en fast inkomst, inga andra lån eller krediter, inga betalningsanmärkningar, äger din bostad, och så vidare, utgör det inte en stor risk för banken eller långivaren att låna ut pengar till dig.
Om du däremot inte har en inkomst och kanske har betalningsanmärkningar, då kan det bli svårare att bli beviljad ett lån. I så fall måste du leta efter en långivare som godtar dina förutsättningar.
Finns det en typ av lån eller en långivare som motsvarar ditt behov?
Beroende på just ditt lånebehov samt dina personliga ekonomiska förutsättningar finns det olika lån som kan passa olika bra. Utifrån ditt lånebehov och din kreditvärdighet kan du därefter söka efter olika typer av lån.
Om du till exempel behöver över 100 000 kr till en större privat investering (i en bil, i ditt hushåll eller liknande) och har en regelbunden inkomst kan ett privatlån vara en rimlig lösning.
Om det skulle räcka med en mindre summa på ca 20 000 kr som du vet att du kan betala tillbaka inom ett år kan ett snabblån vara ett mer rimligt val. Om du söker ett snabblån behöver inte din kreditvärdighet spela en lika avgörande roll för huruvida din ansökan blir beviljad eller inte.
Det bästa sättet att vara säker på att du hittar ett låneerbjudande med bra villkor är genom att jämföra låneräntan som olika långivare har för att hitta det erbjudande som har lägst kostnader. Ett bra tips är att vända sig till en låneförmedlare. Det är särskilt klokt för dig som inte har en särskilt god kreditvärdighet, eftersom det bara tas en kreditupplysning fastän du får erbjudanden från flera långivare.
Har du råd att ta lån?
Huruvida du har råd att ta lån är avgörande för om det är en bra lösning eller inte. Om du inte har råd i dagsläget, vad är det som säger att du kommer ha råd att betala av lånet inom den utsatta löptiden?
För att veta om du har råd är det viktigt att du räknar på vilka inkomster du har, vilka utgifter du har och vilka kostnader som skulle tillkomma i och med lånet. I lånekostnaderna ingår såväl ränta som övriga avgifter – ofta tillkommer uppläggningsavgift, aviavgifter, etc. Det är alltså en god idé att ställa upp en budget!
Om du skulle ha råd att ta lån, men är i behov av ett erbjudande med goda villkor är det återigen en god idé att jämföra olika långivare för att kunna hitta billiga lån med låg ränta.
Kan du vänta tills du får din inkomst?
Sist, men inte minst – är lånet verkligen en nödvändig utväg? Vad du än har för typ av inkomst – lön, hyresintäkter, bidrag, studiemedel, eller dylikt – är det alltid bättre om du kan få den att räcka till dina utgifter. Att ta lån kostar alltid pengar. Det tillkommer avgifter och räntor samtidigt som ett lån utgör ett avtal som du är skyldig att upprätthålla. Det vill säga att det kan ha en negativ påverkan på din ekonomi om du inte kan fullfölja din del av avtalet.
Med det sagt finns det ändå situationer när den smidigaste lösningen kan vara att ta lån – kanske behöver du reparera bilen och måste betala innan du får pengar nästa gång; kanske behöver du köpa en bil för att kunna ta dig till jobbet och fortsätta få din inkomst; kanske behöver du renovera hemma, men kan inte utöka bolånet; kanske behöver du kunna ordna något till ett visst datum – det kan finnas många situationer när ett lån kan behövas, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är gratis pengar i handen.
Sammanfattning
Det finns med andra ord många saker att överväga för att du ska kunna fatta ett så välgrundat beslut som möjligt när du funderar på att ta lån. Förutom din egen personliga ekonomi, din kreditvärdighet, vilken typ av lån du behöver, vilken summa du behöver, vilken återbetalningstid du behöver, och så vidare, kan det även vara en god idé att ha koll på samhällsekonomin i övrigt. Till exempel ser det för närvarande ut som att inflationen håller på att öka, vilket inte är ett gott tecken (om inte lönerna ökar i samma takt).
Ekonomi är svårt, men så länge du är påläst, noggrann med att läsa lånevillkoren och har en god översikt och insikt om dina egna förutsättningar bör du kunna fatta rätt beslut för just dig – om svaret på frågan – att ta lån eller inte – blir ja eller nej.