Dags att bygga pool? – Tänk på det här först!

Av: Ylva Gren Publicerat: maj 28, 2020

I och med junis intåg blir de heta sommardagarna allt fler. Vad passar inte bättre då än en alldeles egen pool att svalka sig i? Kanske har du gått i pool-tankar en längre tid och tänker att du i år ska göra slag i saken, eller så är det något som precis har blivit aktuellt. Om du har bestämt dig för att investera i en pool kan det dock vara klokt att fundera över vissa saker först.

Det är upp till dig hur stort projekt du är beredd att ta dig an och vilken budget du har för poolbygget. Beroende på storleken kräver bygget olika mycket planering, men det finns några saker som måste planeras oavsett storlek och budget för poolen.

Låna till poolbygget direkt

Barn som badar i en pool på sommaren

Välja pooltyp – Nedgrävd eller upphöjd pool?

En viktig del i planeringsarbetet är givetvis att välja en pooltyp. Ofta beror valet på sådant som tomtens förutsättningar och din budget. Det billigaste alternativet är i de flesta fall en upphöjd pool som står ovan mark. Det kan passa särskilt bra på en sluttande tomt där den kan byggas in i ett trädäck. Beroende på storlek och modell kan den kosta från 1 500 kr till 20 000 kr.

Med en pool ovan mark krävs i de flesta fall inte i heller något markarbete, vilket gör den till ett mer budgetvänligt alternativ. Motsvarigheten, det vill säga en markpool, kräver däremot mer arbete och en större budget. Denna grävs ner i marken och kan antingen gjutas på plats och kläs i kakel/mosaik (det dyrare alternativet) eller bestå av en baskonstruktion klädd i liner.

Själva stommen för linerpoolen kan antingen bestå av trä, betong eller stål. Fördelen med en linerpool är att den i regel är snabbare och billigare än en gjuten pool. Själva linern behöver dessutom inte underhållas, men den måste däremot bytas ut efter cirka 10-15 år. En gjuten pool håller betydligt längre och kan utformas efter behov och smak, men är dyrare att bygga.

En markpool kan kosta allt från 100 000 – 300 000 kr beroende på pooltyp, storlek och modell. Om du dessutom vill ha ett trädäck runt poolen tillkommer kostnaden för det. Tänk på att bygglov kan behövas för bygge av markpool och trädäck!

Räkna på kostnader – Vad blir slutpriset?

När det gäller att bygga pool är det ofta plånboken som sätter stopp för vad som är möjligt att göra. Det handlar helt enkelt om att räkna på alla kostnader och se vad man har råd med, samt vad man själv tycker är värt att lägga på en pool. Många väljer att gå en mellanväg med nedgrävd eller inbyggd linerpool, men det beror förstås på de individuella förutsättningarna.

Exempel på kostnader som kan förekomma:

  • Inköp av pool och tillhörande material (poolskydd, värmepump etc.)
  • Kostnader för grävning och schaktning, samt eventuella sprängningsarbeten
  • Anlita hantverkare för att utföra installation och poolbygge, samt ev. trädäck

Genom dina val kan du dock eliminera en del kostnader ovan. Om din tomt är plan kan du till exempel köpa en upphöjd pool som endast behöver monteras och därmed slippa betala för punkt två och tre. För en markpool kan du även slippa en del av kostnaderna för hantverkare om du är händig och har tid att utföra bygget av pool och eventuellt trädäck på egen hand.

Pool är en värdehöjande investering

Det kostar en hel del att platsbygga eller gräva ned en pool, men det gäller också att komma ihåg att den höjer värdet på din bostad. Särskilt om du har långt till närmsta strand eller sjö. Sett ur det perspektivet kan det vara värt att inte snåla med de material du väljer att använda och själva utformningen av bygget. Investera i en pool som håller tills dagen du ska flytta.

För att ta reda på den ungefärliga värdehöjningen kan du se om det finns liknande fastigheter som har sålts med och utan pool i området och jämföra priserna. Du kan även boka in en värdering av din bostad och fråga mäklaren vad hen tror.

Finansiera bygget med ett lån till pool

Det är inte ovanligt att behöva hjälp med delar av finansieringen till poolbygget. Många företag som säljer och bygger pooler har samarbetspartners som erbjuder lån till pool, vilket gör det smidigt för dig som kund. Tänk dock på att det inte behöver vara det billigaste alternativet. Om du planerar att låna till pool bör du jämföra långivare för att se var du kan få lägst ränta.

Här på Lånapengar.com kan du jämföra lån till pool på upp till 600 000 kr från 40 långivare och låneförmedlare.

Jämför privatlån till pool

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden