Pantlån – låna med föremål som säkerhet
Med ett pantlån kan du låna pengar i utbyte mot föremål du äger. Värdesaken pantsätts som säkerhet för lånet, precis som att bostaden agerar säkerhet för ett bolån. Du kan endast låna ett belopp som motsvarar värdet på föremålet. På så sätt kan panten säljas om betalning skulle utebli och ingen ytterligare betalningsförmåga behövs. Därför tas ingen kreditupplysning.
Pantlån kan vara en räddare i nöden för många med låg kreditvärdighet eller skuld hos Kronofogden. Allt som behövs för att låna är att den sökande äger något av värde. Det gör det möjligt att låna både med betalningsanmärkning och utan inkomst.
Nedan kan du läsa vidare om låneformen eller så kan du besöka Sefina Pantbank för att ansöka om ett pantlån direkt.
Belopp: 1 000 – 1 000 000 kronor
Låneperiod: 1 – 3 månader
Månadsränta: 3,25 – 3,95 %
Vad är ett pantlån?
Kort och gott är ett pantlån ett lån du kan få hos en pantbank. Denna låneform är inte lika vanlig som exempelvis privatlån eller snabblån, men kan ibland vara ett mer fördelaktigt alternativ. Upplägget skiljer sig från traditionella lån på flera sätt.
Vid ett vanligt lån garanteras återbetalningen av den sökandes inkomst och betalningsförmåga, men med pantlån spelar låntagarens ekonomi ingen större roll. Därför är det möjligt att ansöka om pantlån utan att någon kreditupplysning tas. Inkomst, anställning, betalningsmärkningar och eventuell skuld hos Kronofogden har ingen betydelse vid ett pantlån.
Det enda pantbanken kräver är att låntagaren lämnar in något som motsvarar det önskade lånebeloppet i värde. Ju mer värdefullt ett föremål är, desto mer kan du låna på det. Skulle pengarna inte betalas tillbaka kan pantbanken sälja varan.
Hur fungerar ett lån med pant?
Du har säkert hört talas om pantbanker tidigare. Kanske ser du framför dig en butik dit människor går som en sista utväg för att sälja av gammalt arvegods? Faktum är dock att många pantbanker idag är mycket mer än så och är betydligt modernare.
Många gånger behöver du dock fortfarande besöka en fysisk butik för att teckna ett pantlån, men det finns pantbanker som erbjuder dessa lån online. Du skickar då in ditt föremål till pantbanken som värderar det och sätter upp ett pantlån åt dig.
I princip vad som helst med ett andrahandsvärde kan pantsättas. Exempel på föremål är:
- Smycken
- Klockor
- Guld/silver
- Konstverk
- Musikinstrument
- Mobiltelefoner
- Stereoanläggningar
Värdera dina föremål
Oavsett om det sker på distans eller i butik görs en bedömning av tillgångens värde. Utifrån denna värdering erbjuds du att låna en viss summa som du väljer att acceptera eller avböja. I regel är det kostnadsfritt att skicka ett föremål för att värderas på distans och skulle du avböja händer inget mer än att varan returneras till dig. Vid accept upprättar pantbanken ett avtal.
Betala tillbaka eller låt varan gå på auktion
När avtalet har signerats betalas pengarna ut, antingen direkt i butiken eller via överföring till ditt bankkonto. I låneavtalet framgår när pengarna behöver vara pantbanken åter för att du ska få tillbaka det pantsatta föremålet. Om lånet inte betalas i tid, och du inte har kommit överens med pantbanken om att förlänga låneperioden, säljer pantbanken varan på auktion.
På så sätt får pantbanken tillbaka sina utlånade pengar, oavsett om lånet betalas eller inte. Att inte lösa ut panten kan vara ett medvetet val. Det är helt enkelt upp till dig om du vill betala summan för att få tillbaka föremålet eller låta pantbanken sälja varan. Hos pantbanker som Sefina får du även ta del av överskottet om varan skulle säljas för mer än den värderats till.
Vad är fördelarna med ett pantlån?
Det finns flera fördelar med pantlån. En utav dem är att det knappt finns några krav för att bli godkänd. Du behöver i regel:
- Vara myndig (18 år gammal)
- Kunna legitimera dig (t.ex. BankID)
- Ha ett föremål av värde som du kan pantsätta
Du kan således utan problem låna pengar utan inkomst eller fast anställning, till och med med aktiv skuld hos Kronofogden. Eftersom låntagarens ekonomi är av litet intresse för pantbanken behövs i heller ingen som helst kreditupplysning göras.
Den enda faktiska risk som pantbanken tar är att de råkar värdera en vara för högt och därför inte får tillbaka hela beloppet vid en försäljning på auktion. Därför kommer du i heller aldrig tvingas betala mer i ränta på grund av en låg kreditvärdighet.
En annan fördel med ett pantlån är att du inte kan förlora mer än själva föremålet du pantsatte. Det innebär att du aldrig kan bli skyldig pantbanken några pengar eller riskera att få en betalningsanmärkning eller hamna i skuld hos Kronofogden.
Att tänka på innan du tar ett pantlån
Pantlån har vanligtvis en kortare löptid och även om möjlighet till förlängning finns gynnar det sig oftast inte. Räntan sätts nämligen månadsvis, vilket innebär att räntekostnaden snabbt kan bli hög i förhållande till lånet om du förlänger löptiden.
När det gäller större lånebelopp (50 000 kr och uppåt) kan ibland privatlån ha mer fördelaktig ränta. Det beror dock på den sökandes kreditvärdighet. För den med lågt kreditbetyg kan ett pantlån vara ända sättet att bli beviljad lån. Ett pantlån är därför framförallt fördelaktigt för de som annars hade fått betala hög ränta och som vill låna mindre belopp en kortare tid.
Det är också mycket viktigt att inte pantsätta något du inte är beredd att förlora. Oförutsedda saker kan hända som gör att du förlorar din förmåga att betala tillbaka lånet, varpå pantbanken kommer sälja ditt föremål för att få in pengarna.