Pengar: Sch, vi pratar inte om det!
Det hörs på namnet att privatekonomi är något vi inte ska prata högt om, det är något privat och slutet. Enligt en rapport från Bluestep tycker mer än varannan svensk att det är jobbigt att prata om pengar. Framförallt med människor vi nyss lärt känna och kollegor. Varför är det egentligen så? Är det en del av vår kultur och är det något som bara gäller här i Sverige?
Därför undviker svenskar att prata om pengar
Jantelagen – Sveriges oskrivna lag om att inte sticka ut och tro att man är bättre än någon annan. Många skulle nog hålla med om att det är en viktig mentalitet i den svenska kulturen. Trots att vi blir bättre och bättre på att acceptera olikheter.
Denna mentalitet kan tillskrivas en stor del av ansvaret för vår ovilja att prata öppet om pengar. Enligt Bluesteps rapport är en vanlig orsak till att vi undviker ämnet att vi helt enkelt inte vill lyfta ekonomiska skillnader (återigen – jantelagen). En femtedel vill inte visa att de har det bättre ställt än sin omgivning och därigenom påstå sig vara bättre än någon annan.
Samtidigt är det en av sju svenskar som undviker att prata om pengar för att de skäms över att inte ha det lika bra ställt som andra. Det handlar mer om vår rädsla för att känna oss underlägsna andra i vår omgivning. Något vi kan tacka samhället för, som hela tiden försöker tuta i oss att en människas värde sitter i hur mycket pengar de har på banken eller vilken bil de kör.
Den främsta anledningen till tabun, enligt Bluestep, är att vi helt enkelt fått lära oss sedan barnsben att pengar är något vi inte ska tala högt om. Vi har lärt oss det av våra föräldrar, som har lärt sig det av sina – en ond cirkel som är svår att bryta.
Ämnena som är mest tabubelagda
Det är inte bara privatekonomi som är tabu, utan det beror också på vad saken gäller. Begreppet rymmer nämligen flera ämnen som det är olika känsligt att prata om. Enligt Bluesteps undersökning är sparande det jobbigaste ämnet, medan reafynd inte upplevs som någon big deal alls. Vad man tjänar är något som var tredje svensk tycker är tabu och nästan en fjärdedel tycker att det är jobbigt att berätta hur mycket man har i lån. Det trots att de flesta någon gång tecknar ett lån.
Så här svarade svenskarna i undersökningen kring vilka ämnen som var mest tabu:
- Sparkapital – 44 %
- Andra människors ekonomi – 40 %
- Hur mycket jag tjänar – 32 %
- Hur mycket lån jag har – 23 %
- Att jag har behövt låna pengar – 12 %
Att prata om pengar i världen
I Sverige anser vi att det är lika jobbigt att prata om psykisk ohälsa som ekonomiska bekymmer med vänner, visar Bluesteps rapport. Men är det här verkligen ett fenomen som är unikt för Sverige? Knappast – pengar är tabu i de flesta kulturer.
I en undersökning av Capital Group framgår att det mest tabubelagda ämnet bland amerikanare är hur mycket man tjänar och hur stort ens pensionssparande är. En tredjedel av amerikanarna i studien tycker också att storleken på ens lån är ett förbjudet ämne. Det kan jämföras med psykisk ohälsa och droganvändning som endast 16 % och 14 % anser vara tabu.
En undersökning som gjorts i Frankrike visar att 48 % av fransmännen tycker att det är jobbigt att prata om pengar och privatekonomi. Enligt en artikel av Quartz kan det härledas till en tid då många fransmän var bönder och gömde sina pengar för att inte få dem bestulna. Ju mindre du pratar om pengar, desto större är chansen att du får behålla det du har.
Om du vill ha mer bevis att tabut existerar utanför Sveriges gränser kan du ta en titt på en artikel som Business Insider skrivit. I den frågade de 50 personer från olika nationaliteter om deras inställning till att prata om pengar. Allt från belgare och holländare, till japaner och brasilianare svarade då att det är oförskämt att fråga någon om deras lön och ekonomi.
Källa: Bluestep, ”Bluestep-rapporten 2019: Svenskarna om lånet, livet och känslorna”
Källa: Capital Group, ”Confronting the Money Taboo”
Källa: Quartz, ”In France, talking about money is more taboo than talking about sex”
Källa: Business Insider, ”How People From Different Countries Feel About Discussing Salary”