Seniorlån – Tre sätt att betala sin ränta
Precis som ordet antyder är seniorlån ett lån som enbart riktar sig till de äldre i befolkningen. Det är ett sätt att få loss pengar som i annat fall kan vara låsta i villor eller bostadsrätter.
Så fungerar seniorlån
Väldigt många av de som är pensionärer bor idag i villor eller bostadsrätter som de betalat av lånet, eller stora delar av lånet, på. Dessutom har marknadsvärdet på dessa bostäder skjutit i höjden på senare år. Sammantaget betyder det att pensionärens belåning av bostaden är mycket låg.
Eftersom banken anser att t.ex. ett hus är en säker tillgång kan alltså detta belånas även om man är äldre. Det gör att pengar betalas ut som kan användas till resor eller annat som förgyller livet. Ett smart sätt för de äldre att inte låsa sitt kapital i huset vilket annars skulle ske. Men har man tänkt att ta ett seniorlån bör man vara insatt i vilken variant som passar bäst.
Seniorlånen finns i tre olika varianter.
Skulduppräkning: Med denna variant betalar inte senioren någon ränta utan istället byggs lånet på varje månad vilket gör att skulden blir större och större. Hela det totala skuldbeloppet krävs sedan in av banken när lånet förfaller. Teoretiskt räknas detta ändå som att räntan betalas vilket gör att man kan dra av ränteavgiften på deklaration.
Ränteuppräkning: I detta fall betalas en engångssumma ut när lånet tas. Detta i motsats mot ovan där utbetalning sker varje månad. Hela ränteskulden räknas ihop under lånetiden och betalas när lånet löpt ut. Det gör att ränteavdraget även kan dras av vid detta tillfälle.
Försäkringslösning: Med en försäkringslösning kombineras avkastning med ränta. Lånet tas hos ett låneinstitut och hela summan placeras sedan i en försäkring. Varje månad delas en summa ut från försäkringen samt en summa till räntan. De pengar som finns kvar ges det ränta på. En ränta som betalas ut när hela lånet förfaller. På detta sätt minskas den totala kostnaden. Däremot bör man komma ihåg att man får betala en årsavgift för denna försäkring samtidigt som de flesta har en förvaltningsavgift på 0,5-1% av hela beloppet. Det krävs alltså att räntan på försäkringen är relativt bra för att det ska vara lönsamt med denna variant.