Jämför räntor för billån och fordon

I många fall är bilen en nödvändighet och i andra fall en hobby. Oavsett om du funderar på en nyare bil eller vill köpa en gammal klassiker kan du behöva ta billån eller betala av kostnaden för bilen över en längre tid genom avbetalningsköp.

Här hittar du några saker du bör känna till och fundera över innan du tar ett billån.

Lånebelopp
10 000 – 600 000 kr
Ränta
3.01 – 29.95%
Löptid
1 år – 15 år
Exempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Exempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Om Lendo
Villkor
Villkor
  • Minst 18 år
  • Ej betalningsanmärkningar
  • 8000 kr / mån i inkomst
  • *Villkor kan variera
Lånebelopp
5 000 – 600 000 kr
Ränta
3.01 – 29.27%
Löptid
1 år – 20 år
Exempel:
Exempel:
Om Sambla
Villkor
  • Minst 18 år gammal
  • Minst 10 000 kr i månaden
  • Svensk medborgare sedan ett år minst
Lånebelopp
5 000 – 600 000 kr
Ränta
2.99 – 33.83%
Löptid
1 år – 20 år
Exempel: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.65 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.86 %, tot. belopp 246 915:-, kostnad 2 058:-/mån (120 avbet.).
Exempel: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.65 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.86 %, tot. belopp 246 915:-, kostnad 2 058:-/mån (120 avbet.).
Om Zmarta
Villkor
Lånebelopp
5 000 – 600 000 kr
Ränta
7.20 – 29.27%
Löptid
1 år – 15 år
Exempel: Vid ett lån på 65 000 kr upplagt på fem år med exempelräntan 13,99% och 399 kr i uppläggningsavgift och 19 kr/mån i aviavgift (effektiv ränta på 15,88%), blir det totala beloppet att betala 91 866 kr, vilket motsvarar 1 531 kr/mån.
Exempel: Vid ett lån på 65 000 kr upplagt på fem år med exempelräntan 13,99% och 399 kr i uppläggningsavgift och 19 kr/mån i aviavgift (effektiv ränta på 15,88%), blir det totala beloppet att betala 91 866 kr, vilket motsvarar 1 531 kr/mån.
Om Bank Norwegian
Villkor
Villkor
  • Minst 18 år
  • Ej betalningsanmärkningar
  • Svensk medborgare i 36 mån
Lån anpassade för dig

De flesta i Sverige som inte bor i storstäderna har ett behov av att ha en bil. Med bilen kan du transportera dig till arbete och fritidsaktiviteter. Du kan skjutsa barnen till skola eller dagis och göra ärenden, såsom att storhandla.

Vad räknas som ett billån?

Ett billån går enklast att jämföra med ett bolån. Det vill säga ett större lån där produkten som köpts för lånet, i det här fallet bilen, används som säkerhet. Precis som namnet antyder är billån en typ av lån där det beviljade lånebeloppet används till att köpa en ny eller en begagnad bil.

Vanliga summor att låna till en bil ligger på mellan 15 000 och 400 000 kr. Ett billån låter dig generellt låna ett belopp upp till dryga 80% av bilens totala värde. Kreditinstitut och banker brukar ha en maxgräns på återbetalningstiden då bilens värde minskar relativt snabbt. I regel brukar man få upp till 12 år på sig att betala av billånet.

Billån är en av de vanligaste låneformerna vi har och kan tecknas hos de flesta bankerna och kreditbolagen. Om du tecknar ett billån via en av våra samarbetspartners så kommer de guida dig igenom hela processen. I stora drag kan sägas att du behöver kunna visa upp vilken bil det är du vill låna pengar direkt till. Vidare måste du även kunna intyga att bilen säljs hos en auktoriserad bilhandlare eller intyga bilens skick om den säljs privat. Detta kan långivaren oftast hjälpa till med. Utöver detta fungerar lånet på samma sätt som ett helt vanligt privatlån.

Man i bil

Tips innan du ansöker om billån

Att ta ett billån är inte en helt simpel process. Det finns många steg att ta för att för det första få ett lån överhuvudtaget och för det andra få ett lån med så bra villkor som möjligt.

Det allra första du ska göra är givetvis att hitta en bil som är optimal för dig och dina förutsättningar. Är det en förstagångsbil, ska den vara familjeanpassad, föredrar du manuell eller automatisk växellåda? Det är många frågor att tänka på innan du tar ett beslut.

Fortsätt sedan med att klargöra de exakta förutsättningarna för dig och sätt sedan syftet med bilen. Vilka som kommer var användningsområdena, om den ska köras i stadsmiljö eller i naturen, om det ska köras långa eller korta sträckor, hur miljövänlig bilen ska vara och så vidare.

Dessa faktorer är några av de avgörande för hur mycket din framtida bil kommer kosta, och således avgörande för hur stort lån du måste ta för att kunna köpa den.

Jämför långivare av billån

Innan du beslutar dig för att teckna ett billån så är det viktigt att du jämför olika långivares villkor och erbjudanden sinsemellan. Räntenivån kan variera flera procent mellan olika långivare. Ett par procents högre eller lägre ränta kan göra en enorm skillnad för dig och din privatekonomi. Ska du betala av ett lån på flera hundra tusen kronor på drygt ett årtionde kan ett par procent öka räntekostnaden med tiotusentals kronor.

Det gäller då alltså att hitta det bästa billånet för dig och dina förutsättningar. För att hitta det bästa lånet med den lägsta rättan finns det inget bättre sätt än att jämföra de olika långivarna. För att jämföra långivare finns det ingen bättre sida än Lånapengar.

Vanliga villkor för billån

När du tar ett billån utgör själva bilen säkerhet för lånet. Långivaren har därefter rätt att ta tillbaka bilen för att få ut sin ersättning om du inte betalar räntan och amorteringarna av lånet. Av denna anledning är långivaren mycket intresserad av att bilens värde upprätthålls på alla sätt. Därför ställs ofta som krav att bilen är helförsäkrad, det vill säga har en vagnskadeförsäkring i tillägg till trafikförsäkringen och halvförsäkringen (skydd vid stöld, brand, glasskada, med mera) under lånets hela löptid.

Att bilen lämnas som säkerhet för lånet gör också att billånet liknar bolånet sett till sin utformning. Ett billån har i regel en lägre ränta än vad ett vanligt privatlån har. Det är tack vare säkerheten i bilen som det är möjligt. Bolån fungerar som bekant på liknande sätt.

Generella villkor för att få ansöka om billån är att du är minst 18 år gammal, att du har en fast inkomst och inte några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Om du har vill låna med betalningsanmärkningar och har utrymme i din ekonomi för ett billån, så rekommenderar vi att du i stället ansöker om ett privatlån där det inte krävs någon säkerhet och där du kan få din ansökan godkänd trots en anmärkning.

Har du tagit ett billån så kan du inte byta eller sälja bilen utan bankens vetskap och godkännande. Dock, har du tagit ett privatlån för bilen finns det inget som hindrar dig från att sälja eller byta bilen. Med andra ord har du en annan flexibilitet och frihet om du köper bilen med ett privatlån istället för ett billån. Dessutom kan du som sagt finansiera hela köpeskillingen med privatlån.

Billån

Räntor för billån

Att teckna ett billån är i många avseenden mer fördelaktigt än att finansiera ett bilköp med ett privatlån. Anledningen till detta är de förmånliga räntorna. Som nämnts ovan så lämnas bilen som säkerhet i samband med att lånet tecknas, vilket gör att låntagaren inte tar en lika stor risk som annars. Följaktligen kan således räntan bli lägre.

I regel varierar räntorna från ca 3% och uppåt, och det förekommer vanligtvis inte att du kan få lån utan ränta för billån. Den slutgiltiga räntan beror dock på dina egna förutsättningar. Det finns möjligheter att hitta billån under 3% och det finns många fall där räntan stiger upp mot 10% eller ännu högre. Beroende på ditt kreditbetyg, din inkomst och bilen du vill köpa så kan räntan fluktuera högt och lågt mellan olika långivare.

Jämför billån

Här på Lånapengar kan du snabbt och enkelt jämföra billån mellan några av marknadens största långivare på området. Det finns många kreditbolag och banker som erbjuder billån och beroende på vilken långivare du väljer så kan villkoren skifta ganska mycket.

För att var helt säker på att du väljer en långivare med de bästa tänkbara villkoren för just dig så kan vi varmt rekommendera att du tittar i vår sammanställning över billån i topplistan.

Genom att utgå från vår sammanställning så sparar du väldigt mycket tid i och med att de erbjudanden vi samlat också är de erbjudanden som är de mest populära på marknaden för tillfället.

Trygga lån för bilköp

Normalt sett är det enkelt för dig att begära en lånelösning som kombineras med ett heltäckande försäkringsskydd. De flesta långivare kan tillhandahålla denna service när det gäller billån.

Att försäkra bilen är lagstadgat och för de flesta en självklarhet. Men även om du är skyldig att alltid ha en trafikförsäkring till ditt fordon kräver vissa långivare att du har din bil helförsäkrad för att kunna ge dig ett lån då bilen fungerar som en säkerhet för lånet. Blir du av med bilen förlorar långivaren sin säkerhet.

En annan sak som är gemensam för alla långivare när det gäller billån är att du som köpare måste lägga en viss summa pengar i kontantinsats. I övrigt har respektive långivare sina egna regler och villkor för billån. Du kan spara ganska mycket pengar på att jämföra olika långivare för att hitta det billigaste lånet.

Privatlån för begagnade bilar

Om du av olika anledningar inte har möjlighet att få ett billån, eller om du köper en begagnad bil av en privatperson, finns alltid möjligheten att ta ett privatlån, till exempel ett lån utan UC. Med privatlånet står inte bilen som säkerhet, i stället är det din löpande betalningsförmåga som fungerar som en typ av säkerhet.

Om du går i tankarna att köpa bil så kan du ansöka om ett privatlån. När du sedan har pengarna på ditt konto så kan du i lugn och ro leta efter en passande bil och slå till snabbt för att inte missa affären. Om bilen skulle kosta mindre än det du lånat så kan du betala in hela mellanskillnaden direkt utan att behöva betala ränta för de pengarna.

Jämför privatlån

Kvinna på landsväg

Löptid och värdeminskning

Likt en bostad så har bilen ett värde. Men till skillnad från bostaden, som oftast stiger i värde, så sjunker bilen i värde. Och dessutom väldigt snabbt. Desto mer du använder bilen, desto mer du kör, desto fortare förlorar bilen sitt värde. Värdet på en sprillans ny bil rasar så fort du startar motorn.

Rörlig ränta, fast ränta och räntetak till ditt billån

När det kommer till billån och privatlån är rörlig ränta den vanligaste formen av ränta. Det finns dock de långivare som erbjuder fast ränta.

  • Rörlig ränta innebär, precis som namnet säger, att räntan går upp och ner. Räntan på ditt lån följer räntemarknaden och kan därför vara både väldigt hög och väldigt låg. Historiskt sett har räntan varit låg och det har inneburit en lägre räntekostnad i längden. Hur det kommer se ut i framtiden är svårt att säga, men man kan hålla sig i framkant genom att studera marknaden och lyssna på experter.
  • Fast ränta, å andra sidan, är helt enkelt stillastående. Man förhandlar fram en fast punkt som ens ränta kommer att stå vid oberoende av marknadsräntan. Detta innebär att man får en stadig och säker räntekostnad under hela betalningsperioden. Dock har detta som sagt varit det relativt dyrare alternativet historiskt sett.
  • Räntetak är det tredje alternativet du kan välja. Räntetak kan ses som en blandning av den rörliga och den fasta räntan. Likt den rörliga räntan så följer den räntemarknaden upp och ner. Men likt den bundna har den en fast punkt som den inte kan gå över. Man kan se det som att räntan har en maxgräns som den inte kan nå över, samtidigt som all rörelse under denna gräns är helt fri. Denna typ av ränta är bra om man vill ha fördelarna av en låg rörlig ränta, samtidigt som man har säkerheten av en fast ränta. Nackdelen med räntetak blir å andra sidan att den inte är gratis. Långivaren tar en viss provision för räntetaket, vilket gör att räntan aldrig kan bli lika låg som den rörliga kan bli.

Rak amortering eller annuitetslån?

Likt valet kring den rörliga eller den fasta räntan måste du även ta ställning till om du vill ha rak amortering på ditt lån eller ett annuitetslån. De olika valen innebär olika kostnader för lånet och hur mycket du behöver betala varje månad. Den stora skillnaden mellan de två är amorteringstempot.

  • Rak amortering innebär att du betalar samma amortering vid varje betalningstillfälle. Dock kommer räntan att minska kontinuerligt vid varje tillfälle.
  • Väljer du istället annuitetslån betalar du samma totala summa vid varje tillfälle. Detta innebär att räntedelen kommer vara större i början av året. När denna sedan minskar med tiden kommer istället amorteringsdelen öka. Följaktligen är avbetalningsbeloppet lika stort under hela löptiden, även om andelen räntebetalning/amortering varierar över tid.

I slutändan är det i princip alltid billigare med rak amortering. Dock innebär det att du behöver betala mer i början av avbetalningstiden. Annuitetslån ger dig ett jämnare och lugnare tempo för din avbetalning, men leder också till högre totala kostnader.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden