Så här fungerar MC-lån
Vintern må fortfarande ligga stabilt över vårt avlånga land, men snart kommer våren och sommaren. Bland vårtecken är det få som är så tydliga som ljudet av motorcyklar. De flesta MC-entusiaster verkligen längtar efter den första riktiga vårdagen, och det dröjer inte många minuter innan hojen står körklar på garageuppfarten.
Är du en MC-fantast och har planer på att köpa en ny motorcykel? Funderar du på att börja köra MC med en alldeles egen båge? Oavsett vad som gäller finns en hel del saker att tänka på kring finansieringen. I den här artikeln fokuserar vi på hur du kan låna till en ny eller begagnad MC.
Olika sätt att låna till MC-köp
Om du inte har reda kontanter att använda för att köpa en ny eller begagnad MC, så finns alltid alternativet att låna. I grunden finns tre vägar att gå, nämligen:
- Ansöka om privatlån
- Finansiera köpet via ett specifikt MC-lån
- Ta ut mer på ett befintligt bolån
Alla de tre vägarna är gångbara på olika sätt. De har både fördelar och nackdelar, och generellt finns inget alternativ som är sämre än de andra. Allt beror på hur din situation ser ut.
Privatlån för köp av motorcykel
Idén med privatlån är att pengarna inte ska vara kopplade till någon säkerhet. Det innebär att ett utbetalt privatlån kan användas precis hur låntagaren vill, exempelvis till köp av en MC.
Att ansöka om privatlån är en mycket enkel sak och idag kan du ansöka direkt i mobilen i en process som inte tar mer än några minuter. Frågan om hur mycket man får låna har ett enkelt svar. Allt beror på hur din ekonomi ser ut. Ju bättre ekonomi, desto mer kan du få låna.
Avsaknaden av en reell säkerhet gör normalt privatlånet till en något dyrare affär sett till räntan jämfört med lån med säkerhet. Det kan därför vara en idé att titta närmare på skräddarsydda MC-lån. Som du kan läsa mer om nedan är detta dock ingen absolut sanning.
Notera: Privatlån (och utökat bolån) är de enda alternativen om du köper en begagnad MC av en privatperson. Köper du en begagnad motorcykel av en bilhandlare finns dock möjligheten att ansöka om MC-lån för finansieringen.
MC-lån
Ett MC-lån är ett lån för vilket själva motorcykeln utgör säkerhet. I princip fungerar lånetypen på samma sätt som billån och båtlån. MC-lån tecknas antingen direkt hos en återförsäljare, såsom till exempel bilhandlaren, eller hos en bank eller ett kreditmarknadsbolag.
För att kunna ta ett lån med själva motorcykeln som säkerhet krävs en kontantinsats från din sida. Den är alltid på minst 20% av köpeskillingen. Du lånar alltså 80% av köpeskillingen.
Exempel: Du vill köpa en ny MC med en prislapp på 130 000 kr. Den kontantinsats du måste lägga blir då 26 000 kr.
Kontantinsatsen kan bestå av både kontanter och inbytesfordon, eller en kombination av de båda. Observera bara att en bil- eller MC-handlare inte har någon skyldighet att göra inbyten.
Idén med att betala kontantinsats kan upplevas som besvärlig och betungande. Samtidigt innebär modellen att du har chans att få en bättre ränta i jämförelse med blancolån utan säkerhet. Att långivaren har en säkerhet i själva fordonet innebär mindre risk och detta innebär i sin tur möjlighet till ett lägre pris för lånet.
Att långivaren har säkerhet i motorcykeln betyder emellertid också att din nya MC faktiskt inte är ”din” till 100%. Om du exempelvis vill sälja den kan gälla att du först måste lösa lånet i sin helhet.
Billiga MC-lån – så hittar du dem
Bestämmer du dig för att ta ett lån för att finansiera din nya MC, så vill du självklart få en så låg ränta som möjligt.
Den lägsta möjliga räntan får du genom att utöka ett bolån. Det finns dock några praktiska hinder för detta (se nedan).
Vad är då bäst om vi ser till alternativen att ta ett skräddarsytt MC-lån eller ta ett privatlån. Generellt sett får du en lägre ränta om motorcykeln utgör säkerhet för lånet. Emellertid finns vanligtvis bara en långivare att välja, nämligen den som bil- eller MC-handlaren har avtal med.
Om du ansöker om ett vanligt privatlån utan säkerhet kan du ha möjlighet att få en lägre ränta, förutsatt att du har en god ekonomi. Det gäller bara att du noga jämför privatlån och inte bara väljer första bästa namn.
Ett smidigt sätt att ta reda på vilken ränta du kan få för ett privatlån på exempelvis 100 000 kr, är att använda en låneförmedlare. Genom en sådan får du ett stort antal låneerbjudanden med bara en ansökan (och bara en kreditupplysning). Bra att veta är att det inte finns något tvång att välja ett erbjudande.
Utöka bolånet
Sist men inte minst finns alternativet att utöka bolånet. Rent praktiskt går det till så att du kontaktar ditt bolåneföretag/din bank och begär att utöka lånet med exempelvis 100 000 kr. Det är fullt möjligt (och ganska vanligt) att göra så, men det finns en förutsättning att hålla reda på.
Det måste helt enkelt finnas ett så kallat låneutrymme. Med det menas att det finns en marginal mellan det nuvarande bolånet och maximal belåning i förhållande till marknadsvärdet.
Exempel: Du äger en villa med ett marknadsvärde på 2 miljoner kronor. Maximal belåning är 85%, det vill säga 1,7 miljoner. Ditt nuvarande bolån är på 1,4 miljoner, vilket ger en marginal på 300 000 kr. Observera att du här har en marginal ”på pappret”. Bolåneföretaget kan mycket väl inskränka lånemöjligheterna en hel del.
Bra att komma ihåg är också att ett utökat bolån är detsamma som ett nytt bolån i lagens mening. Du kan därför träffas av diverse regler kring tvingande amorteringskrav om du utökar bolånet.