Glöm inte att räkna med bilförsäkringen

Av: Ylva Gren Publicerat: juli 17, 2018

Om du är på jakt efter en ny bil är du förmodligen mycket noggrann med att undersöka prestanda, säkerhet, lastutrymmen med mera. Du jämför också priser och försöker få ner din månadskostnad så långt det går genom att hitta billiga billån.

Du är kanske inte lika noga med att titta på storleken på fordonsskatten? Och tänker du över huvud taget på kostnaden för försäkringspremien för din nya bil? Bilförsäkringen kan utgöra en stor del av kostnaden för att äga bil, och det är viktigt att ta höjd för denna.

I den här artikeln berättar vi om:

  • Vilka faktorer som bestämmer vad du får betala i premie
  • Tre metoder för att hitta den billigaste bilförsäkringen

bilförsäkring

Faktorer som avgör premiens storlek

Försäkringsbolagens uppgift är att hantera risk. När du tecknar en bilförsäkring ger du i praktiken försäkringsbolaget i uppdrag att hantera den risk som ditt bilägande ger upphov till (kollision, stöld med mera). För att hantera risken och ge dig ett pris (premie) för denna tjänst gör försäkringsbolaget en analys av en mängd faktorer. Nedan kan du läsa mer om de viktigaste faktorerna.

Ålder

Åldern är en mycket viktig parameter för försäkringsbolagen och grundprincipen är att yngre får betala en högre premie än vad äldre får göra. Det finns två anledningar till detta. Den ena är att yngre har mindre erfarenhet av bilkörning överlag. Den andra är att yngre statistiskt sett tar större risker i sin bilkörning. För många av faktorerna som bestämmer premien kan du som bilägare själv påverka storleken, men åldersfaktorn är densamma för alla.

Bilens prestanda och värde

En dyrare bil kostar mer att ersätta om den blir stulen. Den kostar också mer att reparera. Om den dessutom har hög prestanda räknar försäkringsbolagen med att den också kommer att köras snabbt. Kort sagt innebär får du för en dyrare/snabbare/mer stöldbegärlig bil betala mer i försäkringspremie. En billigare bil med ett märke som inte är så stöldbegärlig och en motor med få hästkrafter ger i stället förhållandevis låga premier.

Hur ditt boende ser ut

Boende i villa med eget garage i en medelstor stad – det är receptet för låg risk enligt försäkringsbolagen. Boende i hyresrätt med parkering på gatan är i stället raka motsatsen. Det är framför allt risken för kollision och parkeringsskador som är centralt.

Det geografiska ska också nämnas i sammanhanget. Försäkringsbolagen har statistik på försäkringsärenden på mycket detaljerad geografisk nivå, och vissa områden sticker helt enkelt ut positivt eller negativt. Om brottsligheten är hög i ditt geografiska område kan du räkna med att din premie blir lite högre.

Miltal och användning under dygnet

För en bil främst avsedd för pendling blir premien normalt lite högre jämfört med en bil som används främst utanför kontorstid. Principen är att en bil som används på morgonen och eftermiddagen löper större risk att vara inblandad i en olycka på grund av den mer omfattande trafiken.

Faktorn miltal per år bygger på samma princip. Ju fler mil du kör, desto större risk är det att du råkar ut för en olycka. Det spelar ingen roll hur erfaren bilförare du är och på vilka vägar du kör – det är distansen som är i fokus.

Olycksstatistik

Hur du tidigare har kört dina bilar är ytterligare en faktor som försäkringsbolagen räknar med. Det handlar då om både antalet skadehändelser och vad de handlar om. Ju längre period utan skadehändelser (och prickar på körkortet), desto lägre premie kan du erbjudas.

Självrisk

Självriskens storlek kan du avgöra själv och genom att höja den kan du sänka dina premier i hög utsträckning. Självrisken är det belopp du själv får stå för vid reparation, stöd och så vidare. Ju högre självrisk, desto mindre måste försäkringsbolaget betala ut i ersättning.

Så hittar du billigast bilförsäkring – 3 sätt

Utifrån ovan resonemang förstår du att det finns ett par faktorer som du kan påverka på egen hand. Om du ska köpa en bil inom kort är det dock förmodligen bara priset och prestandan du kan påverka. Kort sagt får du en lägre premie om du köper en mindre kraftfull och billigare bil. Övriga faktorer är sådana du kan påverka mer på sikt.

När du ska teckna bilförsäkring för din nya bil kan du använda dig av tre metoder för att få ner priset. Läs om dem nedan.

Jämför bilförsäkringar hos olika bolag

Ett försäkringsbolag kan inte vara bäst på allt och faktum är att många bolag fokuserar sina erbjudanden på en ganska smal målgrupp och en ganska tydligt utpekad bilpark. Det innebär att priserna kan spreta mycket mellan olika försäkringsbolag, trots att det handlar om samma bil, och det kan du dra fördel av. Jämför gärna olika bolag på samma sätt som du skulle jämföra privatlån. För snabba jämförelser kan du använda specialiserade tjänster på nätet.

Köp bilmärkesförsäkring

Bilmärkesförsäkringar är bilförsäkringar som är framtagna i samarbete med ett försäkringsbolag och ett visst bilmärke. Till exempel finns Volvia för Volvo-bilar och BMW Original för just det tyska bilmärket. För alla sådana försäkringar får du en premie som är skräddarsydd utifrån de faktorer som vi har gått igenom ovan. Du riskerar alltså inte att gå miste om någon rabatt på grund av att försäkringsbolaget använder lite mer trubbiga schabloner.

Viktigt att komma ihåg är dock att bilmärkesförsäkringar ofta innehåller en del extra service och tilläggsförsäkringar. Dessa tillägg kanske du inte har någon direkt nytta av, men du måste fortfarande betala för dem.

Kombinera villaförsäkring och bilförsäkring

Att samla flera försäkringar hos en och samma aktör är ett smidigt sätt att spara några hundralappar. Typexemplet är att välja samma försäkringsbolag för både villan och bilen. Du får då normalt en rabatt på antingen bilförsäkringspremien eller båda premierna.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden