7 smarta tips för en bättre utlandssemester

Av: Ylva Gren Publicerat: maj 24, 2018

Bär det snart iväg till varmare breddgrader? Det går inte att klaga på våren i Sverige hittills, men alla vet att den svenska sommaren inte är särskilt pålitlig. För att din semester ska bli så avkopplande och skön som möjligt är det viktigt att hålla reda på pengarna. Det är då inte själva konsumtionen på resmålet som avses, utan själva betalningsmedlen. Att tappa plånboken eller att få kreditkortet skimmat är inte bara mycket irriterande. Det kan också leda till stora förluster. Dessutom gäller det att vara noga med att kontrollera vad du faktiskt betalar. Här är 7 smarta tips som du med fördel kan använda för att göra semestern lite lugnare och förhoppningsvis lite säkrare.

1. Planera före avresan

Innan du reser iväg är det två saker du bör kontrollera särskilt. För det första ska du se till att de betal- och kreditkort du tar med dig är giltiga under hela resan. För det andra ska du notera, exempelvis i mobilen, de spärrnummer som finns för respektive kort. Du kan också med fördel ta kopior på korten och spara dem hemma på en säker plats.

2. Ha full kontroll över korten på resmålet

För att du ska kunna få ersättning för exempelvis obehöriga uttag eller köp med kreditkort eller betalkort krävs att du aldrig lämnar kortet utan uppsikt. Du ska därför se till att du alltid vet var ditt kort är. Behöver du inte ha med dig det när du ska ut, lås in det i hotellrummets säkerhetsbox.

3. Släpp inte servitören ur sikte

Skimning är ett bedrägeri som är relativt vanligt. Vad det går ut på är att bedragaren kopierar informationen på ett betal- eller kreditkort. För att undvika att det sker bör du vara med vid betalningstillfället och kontrollera att allt går rätt till. Detta tips gäller för övrigt inte endast restauranger, utan även butiker.

Stängd plånbok

4. Granska dina kvitton

När du har betalat en restaurang- eller barnota bör du granska kvittot noga. Det du ska titta efter är om det totala beloppet är ifyllt och inte går att ändra. På så sätt undviker du att personer adderar ett belopp till notan.

5. Be om kvitton och spara dem

Kopplat till ovan är att du alltid bör spara de kvitton du får i butiker och restauranger. Du får därmed underlag att jämföra med kreditkortsfakturan eller kontoutdraget när du är hemma i Sverige igen. Kvittona fungerar dessutom som bevis om du hittar några skillnader.

6. Ha inte alla betalningsmedel på samma plats

Om du har alla kontanter och alla kort på samma plats, till exempel i plånboken, står du helt utan betalningsmedel om du blir bestulen. Det är därför klokt att dela upp korten och kontanterna. Du kan exempelvis ha ett kreditkort i plånboken och ett betalkort i resväskan.

7. Förvara plånboken utom räckhåll för ficktjuvar

Ficktjuvar är tyvärr ganska vanliga på många resmål runt om i Europa och världen. Många av dem är mycket skickliga och icke ont anande turister är ofta lätta byten. Om du rör dig utanför hotellmiljöer bör du förvara plånboken nära kroppen på ett sätt som gör det ytterst svårt att stjäla den. Ett bra tips är att bära ett pengabälte. Du ska absolut inte ha plånboken i bakfickan!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden