Två vägar till semestern
De sista tonerna av ”Den blomstertid nu kommer” ekar snart i de svenska kyrkorna och barnen springer ut mot ett sommarlov fullt av nöjen och äventyr. För många föräldrar och vuxna överlag är detta dock en mycket påfrestande tid rent ekonomiskt, med press att ge familjen den perfekta semestern. Det finns två vägar till att få semestern perfekt, om man känner att en utlandsresa eller dylikt är ett krav för att få den perfekta sommaren.
Spara eller låna
Ett av de bästa tipsen för en lyckad sommar är att helt enkelt släppa kraven på stora utsvävningar och dyra resor. Behöver du tips för att lyckas med detta kan du med fördel läsa vidare här om hur du semestrar prisvärt med barnen. Utöver det så kan du fixa semestern genom att antingen spara eller låna pengar. Vad är då fördelarna respektive nackdelarna med dessa två lösningar?
Spara
På väldigt många sätt så är detta givetvis det absolut bästa sättet att finansiera sommaren. Glädjande nog så tillämpar ungefär 7 av 10 svenskar detta och sparar i förväg inför semestern. Det innebär att merparten av svenskarna har någon form av sparande och därför inte behöver låna till konsumtion under semestertider.
Om man nu inte hunnit eller kunnat spara undan pengar inför semestern så går det även att rädda situationen i sista minuten. Och som en tumregel kan det då även vara smidigt att inte sluta spara när sommaren är slut, utan direkt börja spara undan inför nästa års semester. Det har då inte alltför stor inverkan på privatekonomin, samtidigt som man hinner spara ihop en bra sparkassa under året.
Det första tipset är också det enklaste och billigaste: Utforska dina hemtrakter. Många är av förståeliga skäl hemmablinda och går miste om aktiviteter som kan finnas tillgängliga nära hemmet och ofta mycket prisvärda.
Det andra sista minuten tipset är att involvera hela familjen, om det inte redan är gjort. Får barnen vara delaktiga i budgeten och sparandet så kommer de snabbt att bli aningen mer återhållsamma med utgifterna. Det har även dubbel positiv effekt att i samma veva lära barnen om sparande och budgetering på ett lättförståeligt sätt.
Låna
Om man inte haft möjlighet att spara ihop inför sommarsemestern så går det givetvis också att ta ett lån för att lösa situationen. Ungefär en femtedel av svenskarna har någon gång använt konsumtionslån för att betala semesterutgifter. Det är en godtagbar procent, speciellt i samband med att merparten betalar tillbaka lånet inom 6 månader samt att antalet betalningsförelägganden hos Kronofogden faktiskt inte ökar under semestertider.
Det som dock är oroväckande är att nästan 50 procent av svenskarna har någon gång känt sig pressade att åka på semesterresor som de egentligen inte haft råd med. Detta är en hög andel, men samtidigt avspeglas det inte i andelen ärenden hos Kronofogden vilket får ses som mycket bra trots denna företeelse.
Ett lån kan vara ett bra sätt att lösa semesterutgifterna, bara man är fullt medveten om att det gör att kostnaden för semestern blir högre än vid en sparad semesterkassa. Kom även ihåg att det kan vara påfrestande att betala semestern långt efteråt när själva upplevelsen är förbi.
Ett annat alternativ är att använda sig av ett kreditkort. Fördelarna gentemot ett konsumtionslån är flera. Bland annat är det framförallt bra att ha med sig på resan i nödfall om inte annat, och oförutsedda utgifter uppstår. Det hjälper även att ha betalt flygbiljetter med kreditkort, då du med väldigt stor sannolikhet blir ersatt om flygbolaget skulle gå i konkurs eller dylikt.
Slutsats
Det viktigaste är i slutänden ändå att samla familjen kring ett gemensamt mål, vare sig det är kortsiktigt eller långsiktigt. Oavsett kommer det gynna alla och göra semestertiden till en bra tid istället för ett stressmoment med långtgående ekonomiska påföljder. Och framförallt, glöm inte bort att njuta av semestern och koppla av med nära och kära.