Bottenlån och andra begrepp vid husköp
Det kan vara många nya ord att hålla reda på inför ett husköp. Vad betyder dessa och vilka är de viktigaste att kunna? Vi hjälper dig att få en grundläggande kunskap och öka tryggheten i att göra en bra bostadsaffär. Här diskuterar vi allt från bottenlån till friskrivningsklausul och mycket mer.
Titta på fastigheter
Ett tips är att del av den information som finns i bostadsannonser. Förutom en beskrivning av objektet finns i de flesta fall bilder och annan viktig information som exempelvis driftskostnad. Några saker som är värda att uppmärksamma i det här skedet är:
Friskrivningsklausul
Klausulen används ofta i samband med äldre hus eller dödsbon. Den innebär att säljaren friskriver sig allt ansvar för dolda fel. Dolda fel är en säkerhet för köpare som gör det möjligt att i upp till tio år efter köp kunna hävda dolda fel som säljaren då helt eller delvis kan få bekosta.
Boendekostnad
Mäklaren ska erbjuda en boendekalkyl. Utifrån den kan du som intressent få en uppfattning om hur mycket det skulle kosta dig att äga och bo i bostaden. Tänk på att uppmärksamma hur många personer som kalkylen är beräknad utifrån.
Besiktning
Anger om en professionell besiktningsman har gått igenom huset och om ett protokoll i så fall finns. Det är vanligt förekommande men inte ett tvång.
Fråga mäklaren vid behov
Begreppen ovan är något som mäklaren har kunskap om. De ska känna till aspekter kring försäljningen av bostaden och skicket som det säljs i.
Strikt undersökningsplikt
Tänk på att du som köpare har en strikt undersökningsplikt. Hittar du ett hus som på pappret ser perfekt ut är det inte bara att gå till banken och ansöka om det som förut kallades bottenlån, men numera egentligen bara är ett vanligt bolån. Du har ett ansvar att själv upptäcka fel och brister inför ett köp.
Köpa bostad
När du har hittat en bostad att köpa är det dags att förhandla med banken om ett lån. Många har redan från början ett lånelöfte för att med säkerhet veta hur stor summa de får låna.
Bottenlån
Innan 2010 fick du låna till hela bostadens värde. Lånet delades då upp i ett bottenlån och ett topplån. Idag kan bottenlån närmast beskrivas jämföras med de 85 % av bostadens värde, belåningsgrad, som en låntagare idag kan beviljas, i form av det vanliga bolånet.
Amortering
Beloppet som du varje månad återbetalar på ditt lån. Det finns lagstadgat krav på amortering när belåningsgraden är över 50 %.
Ränta
Kostnad som banken tar för att låna ut pengar. Låg ränta ger en låg kostnad.
Kontantinsats
Du ska själv betala 15 % av köpesumman och kan låna till resten med hjälp av bolånet (tidigare bottenlån). En vanlig lösning om pengarna inte finns är att ta ett privatlån på hela eller delar av kontantinsatsen.
Pantbrev
Ett juridiskt bevis på att banken äger bostaden till motsvarande summa som lånet är på.
Lagfart
Registrering av dig som ägare till fastigheten. Kostnaden för lagfart är 1,5 % av bostadens pris.
Begreppen ovan är något som din bank har kunskap om. De kan berätta mer om hur pantbrev och lagfarter fungerar.
Tips inför köp av bostad
Bli inte avskräckt av alla okända ord och termer som finns gällande att investera i en bostad. Vi har listat några av de vanligaste, men är det något som du är osäker på finns alltid möjlighet att få hjälp. Ställ frågan till mäklaren som har hand om den bostad som du är intresserad av. De finns där för att hjälpa till och kan alltid hänvisa vidare om så skulle krävas.
Sök information på internet
Många svar är endast en sökning bort på internet. Aldrig har det varit så lätt att få svar på sina frågor. Det finns informativa bloggar och artiklar, som den här, där vi delar med oss av vår kunskap.