Efter appen slopats – Tink tar in 870 miljoner
Tink är ett av fintech-världens mest spännande företag där det hela tiden händer nya saker. Nyligen rapporterade vi om samarbetet med Northmill Bank och Tink fortsätter att gasa: nu tar de in en stor investering på nästan en miljard kronor.
Läs mer: Credway blir Northmill – Höjer kreditgränsen
Om Tink
Tink grundades 2012 i Stockholm och idag hanterar företaget över 10 miljoner banktransaktioner om året. Fokus ligger på att tillhandahålla teknologi till banker och både kapacitet och ambitionen är hög. Målet är att skapa flöden som för banker och kunder närmare varandra. Hur? Jo, genom högteknologiska lösningar som samtidigt är enkla för slutanvändarna.
Fintechbolaget har idag 270 anställda och är aktiva på totalt 14 marknader:
- Sverige
- Storbritannien
- Frankrike
- Spanien
- Tyskland
- Italien
- Portugal
- Danmark
- Finland
- Norge
- Belgien
- Österrike
- Nederländerna
Trots att 2020 har varit tufft för många har Tink fortsatt växa under året som gott. Antalet samarbetspartners och transaktioner har vuxit stadigt och enligt CNBC värderas företaget nu till ungefär 7 miljarder kronor.
Nedstängningen av Tink-appen
Tink var tidigare mest kända för sin ekonomiapp med samma namn. Den riktade sig till småsparare och hjälpte människor att få kontroll över sin privatekonomi. Appen kom ut på marknaden 2012 och blev mycket populär i Sverige. Den laddades ned av ungefär en halv miljon användare innan den efter ett meddelande från grundarna stängdes ned i december 2020.
Appen lämnade ett tomrum hos konsumenterna, och det är många som har sökt efter liknande sparappar. Tråkigt för appens användare, men appens framgång är också ett bevis på Tinks kompetens – såväl tekniskt som användarvänligt.
Nytt samarbete med Northmill
Nyligen inledde Tink ett samarbete med Northmill Bank. Den populära neobanken har gått samman med Tink av flera anledningar. En av dem är för att ta del av Tinks högteknologiska kreditbedömningar. Och Northmill är bara en av många aktörer som inlett ett samarbete – allt fler företag vänder sig nu till Tink för att ta del av deras tekniska kompetens.
Om investeringen
Nu tar Tink in 870 miljoner kronor i nya investeringar. Finansieringsrundan leddes av det franska private equity-företaget Eurazeo och det brittiska riskkapitalföretaget Dawn Capital. Men även tidigare investerare som PayPal och BNP Paribas har skjutit till nytt kapital. Det är Tinks andra stora investeringsrunda under 2020 – tidigare tog de in 920 miljoner kronor.
Både investeringarna och ambitionerna är stora. Tinks vd och medgrundare Daniel Kjellén är mycket positiv inför framtiden:
“2020 har vi sett att betalningar med open-banking-lösningar har tagit fart, vilket vi tror kommer skalas upp ytterligare nästa år – framför allt i Storbritannien, följt av övriga Europa.” Det blir verkligen intressant att följa Tinks framfart under 2021.