Vad är Fintech och hur påverkar det mig?
Har du snubblat över det moderna, men något diffusa, begreppet Fintech och undrar vad det är för något? Då har du hittat rätt. I den här artikeln reder vi ut vad Fintech är, bakgrunden till utvecklingen och hur det påverkar dig som privatperson.
Underlättar för dig som användare
Fintech är en förkortning av engelskans Financial Technology. Begreppet används för att beskriva de senaste tekniska (tech) innovationerna inom finansbranschen (fin). Ett Fintech-bolag är alltså ett företag som genom tekniska lösningar tar fram nya tjänster och produkter som skapar förbättringar inom finans. Till exempel inom bank, försäkring, finansiering och betalning.
Gemensamt för tjänsterna är att de oftast på något sätt underlättar din hantering av privatekonomin. Vare sig det handlar om att betala en faktura med ett knapptryck, få en överblick över sina utgifter eller samla sina lån för att sänka kostnaden.
Mycket tack vare Mobilt BankID
En av förutsättningarna för den snabba utvecklingen av Fintech-bolag i Sverige är Mobilt BankID, som lanserades 2010 och tog fart tack vare användandet av smartphones. Appen används för att bekräfta en persons identitet och revolutionerade hur vi sköter betalningar online, loggar in på vår internetbank och identifierar oss hos myndigheter så som Skatteverket.
Enligt SCB har 97,4 procent av alla svenskar i åldrarna 21 till 50 år Mobilt BankID och appen har idag blivit en självklarhet många i Sverige. Långt borta är dagarna då vi behövde leta reda på en fysisk bankdosa för att kunna logga in på banken.
För Fintech-bolag har Mobilt BankID inneburit att identifiering kan ske blixtsnabbt, vilket gör tjänsterna mer lättåtkomliga.
För dig som privatperson innebär det att utbudet av finansiella produkter och tjänster har blivit större och mycket går nu betydligt snabbare att göra, som betalningar online. Det är inte heller längre lika självklart att ha allt hos samma bank.
Utmanar traditionella banker
Utvecklingen inom Fintech har lett till nya innovativa tjänster, men också pressat storbankerna att utveckla sina egna tjänster och produkter för att kunna konkurrera. På så sätt utmanar Fintech-företagen den traditionella banksektorn.
Fintech är stort i många delar av världen och stora summor pengar investeras i nya tekniska lösningar varje år. Sverige är en av de stora födelseorterna för framgångsrika Fintech-bolag, med Stockholm utsedd till ”Europas näst största Fintech-hub”. Faktum är att några av de större företagen inom branschen startades här, till exempel betaltjänsterna Klarna och iZettle.
Öppna marknaden för betaltjänster
Något annat som på senare dar har gett förutsättningar för startups inom Fintech är det europeiska betalningsdirektivet (PSD2) som infördes den 1 maj 2018. Med direktivet får bankerna inte längre monopol på sina kunders betaltjänster och kontoinformation. Det har gjort det möjligt att använda tjänster som Klarna, trots att transaktionen utgår från ens bank.
Du som privatperson kan alltså göra överföringar, betala räkningar och mycket mer, via Fintech-bolag som erbjuder bra tjänster och samtidigt behålla ditt vanliga bankkonto. Just enkelheten, och att mindre företag ofta erbjuder billigare alternativ, är två anledningar till att allt fler väljer Fintech-bolag framför storbankerna för sina finansiella behov.
Några exempel på Fintech-bolag
Klarna – Svenska Klarna grundades 2005 och är idag en av jättarna inom Fintech. Som en av Europas största banker är de kopplade till 200 000 butiker i 17 länder och erbjuder olika typer av betalningslösningar, som direktbetalning, faktura och delbetalning. Målet är att göra det enklare för privatpersoner att handla på nätet och att skapa en smidig köpupplevelse.
Lendo – En annan typ av Fintech-bolag är låneförmedlare, som Lendo. Dessa gör det enklare för privatpersoner att jämföra låneerbjudanden från flera banker, och på så sätt hitta de bästa lånevillkoren. Sedan starten 2007, har Lendo vuxit till att vara en av de största jämförelsetjänsterna i Sverige. Målet är att skapa en mer transparent lånemarknad för dig som kund.
Shopify – Ett annat spännande företag inom Fintech är Shopify, en e-handelsplattform för att sälja egna produkter online. De grundades 2006 och är idag en av de ledande företagen för e-handelslösningar, som används av över 1 miljon företag.
Lunar Way – Ett danskt företag som grundades 2015. De erbjuder en helt digital bankapp som gör det enklare för användare att hantera sin ekonomi. Som kund får man ett fysiskt betalkort och i appen kan man göra pengaöverföringar, tydligt se alla utgifter och växla mellan olika valutor. Dessutom finns ett budgeteringsverktyg och en motiverande funktion för att spara.
Intresserad av att jämföra Fintech-bolag inom lån?