7 tips för att få ordning på din privatekonomi
Har du svårt att få ordning på din privatekonomi? Då är du inte ensam. Många människor har svårt att hantera sina pengar på ett effektivt sätt. Men det finns några enkla tips som du kan följa för att få bättre kontroll över din ekonomi. Här ska vi gå igenom 6 grundläggande tips.
1. Utvärdera din ekonomi
Det första du bör göra är att gå igenom dina inkomster och utgifter. Hur mycket tjänar du varje månad och hur mycket spenderar du? När du har en god överblick över hur mycket du har att röra dig med och hur mycket gör av med kan du också planera dina utgifter bättre.
2. Hitta billigare lösningar
Efter att ha utvärderat din privatekonomi kan du försöka hitta billigare lösningar. Finns det något du kan dra in på? Finns det ett bättre avtal du kan hitta för försäkringar eller telefonabonnemang? I så fall kan du spara en hel del pengar varje månad – och du vet vad man säger: många bäckar små gör en stor å. Eller som det skrevs redan 1604:
Månge bäckiar små, göra een stor åå.
3. Planera din privatekonomi – gör en budget
När du ska börja planera dina utgifter är det till stor hjälp att göra en budget. Det finns många bra budgetmallar på nätet som du kan utgå från. En budget är en plan över dina inkomster och utgifter, som du sedan följer upp och uppdaterar utifrån vad du faktiskt spenderar.
4. Spara
I budgeten bör du sätta av pengar till ett eget sparande varje månad för att verkligen lyfta din privatekonomi. Egentligen är det bra att ha flera olika former av sparanden: det är en fördel att ha ett pensionssparande, att ha en buffert för plötsliga utgifter, att ha ett sparande för särskilda önskemål som resor eller liknande, att ha ett sparande till en kontantinsats om man inte redan äger sitt boende, och så vidare.
Det är såklart uppenbart att man inte kan ha råd att spara till allting och inte till hur mycket som helst. I stället får du prioritera och välja det som du tycker är viktigast i din vardag.
5. Betala av skulder
Om du har skulder är det viktigt att du sköter återbetalningarna och om du har möjlighet att betala av en del av dem helt och hållet – särskilt kreditkorts- och konsumtionslånsskulder. Studielån och bolån är generellt sett mer förmånliga lån – studielån på grund av att det är statligt och har väldigt låg ränta; bolån för att de är tagna med en god säkerhet, det vill säga själva bostaden.
6. Ta hjälp av en ekonomisk rådgivare
Det här är särskilt viktigt om du har stora problem med din privatekonomi som går ut över din vardag – det finns stöd och hjälp att få. Alla kommuner i Sverige har budget- och skuldrådgivning som du kan vända dig till för att få råd. Rådgivningen är kostnadsfri.
Som konsument kan du även vända dig till Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden. Om det gäller krediter delar även Finansinspektionen och Kronofogden på ansvaret när det gäller konsumentskydd.
7. Bedöm om ett samlingslån kan sänka din månadskostnad
Det bästa du kan göra för din privatekonomi är såklart att inte ha några skulder. Om du redan har flera skulder i form av mindre krediter och konsumtionslån kan ett samlingslån vara en lösning för att sänka dina lånekostnader varje månad. Det finns samlingslån som kan komma med lägre ränta och avgifter samtidigt som det underlättar dina återbetalningar att bara betala av ett lån istället för flera. Undersök dock noggrant att kostnaden verkligen blir lägre innan du tecknar något.