5 steg – Så slipper du amortera på bolånet

Av: Emil Jansson Publicerat: april 18, 2020

I tisdags beslutade Finansinspektionen om att införa amorteringsundantag i Sverige. Det innebär att banker kan ge både nya och befintliga bolånetagare undantag från amorteringskravet under en viss tid, och inte bara hushåll som fått lägre inkomst.

Nu väntas mängder av svenskar ansöka om att slippa amortera. SvD har varit i kontakt med flera storbanker som redan har mottagit tusentals ansökningar om amorteringsfrihet, och ännu fler är att vänta. Mot bakgrund av amorteringsundantaget är det även många hushåll som ansökt om att utöka sitt befintliga bolån – för att kunna använda pengarna som buffert.

Hur kan du också slippa amortera på ditt bolån? Läs mer om beslutet och hur du går tillväga nedan.

Man och kvinna som är glada över amorteringsfrihet

FI:s beslut om amorteringsundantag

Finansinspektionen har tidigare gått ut med att banker kan göra undantag från amorteringskravet för de hushåll som fått lägre inkomster på grund av coronaviruset. De nya reglerna som började gälla den 14 april innebär dock att vem som helst kan ansöka om att bromsa amorteringen. Undantaget gäller för amorteringsbetalningar fram tills den 31 augusti 2021.

Såväl befintliga bolånetagare som den som står inför att teckna ett bolån kan ansöka om amorteringsundantag. Det trots att man kanske uppfyller alla kraven för amortering. För nya kunder krävs dock att kreditprövningen visar att det finns utrymme för amorteringen, även om undantag skulle ges. Att slippa amortering ska inte vara ett sätt att kunna låna över sin förmåga.

I ett pressmeddelande skriver Finansinspektionen att möjligheten till undantag från amorteringar ger bolånetagare ”ökat ekonomiskt handlingsutrymme i den osäkra tid som spridningen av coronaviruset medför”. Myndigheten skriver även att slutdatumet för undantaget kan skjutas upp vid behov, men att det i sådana fall kommer meddelas senast i april 2021.

Tiotusentals ansökningar till bankerna

Flera banker har redan sett ett ökat intresse för amorteringslättnader från sina kunder. Dagen innan FI gick ut med sitt beslut hade drygt 10 000 kunder redan ansökt om och beviljats amorteringsfrihet hos Nordea, enligt en artikel av SvD. Swedbank uppgav att de tagit emot över 16 500 ansökningar från privatpersoner och cirka 3 procent av SBAB:s kunder ska ha ansökt.

Utöver intresset för amorteringsundantag är det många bolånetagare hos SBAB som ansöker om att utöka sitt befintliga bolån för att ha de extra pengarna som buffert. Sedan amorteringskraven infördes har privatlån blivit ett allt mer populärt alternativ till att utöka bolånet, då man inte vill behöva amortera mer. Med kraven nu på paus försvinner det problemet.

Åtminstone tillfälligt. Det är viktigt att komma ihåg att amorteringslättnaderna endast är tillfälliga och att hushållet om ett år, eller tidigare, kan behöva amortera ännu mer än tidigare när belåningsgraden och skuldkvoten ökar med de nya lånen.

Så ansöker du om amorteringsfrihet på bolån

Även om Finansinspektionen har beslutat om amorteringsfrihet är det i slutändan upp till bankerna att besluta om vilka hushåll som ska beviljas amorteringsfrihet. Det enda kravet som ställs av myndigheten är att nya bolånetagare som ges uppskov ska ha en ekonomi som kan klara av att betala enligt amorteringskraven, för att motverka överskuldsättning.

Så hur gör du för att ansöka?

1) Lättast är att skriva in ”amorteringsfrihet” och namnet på din bank i en sökmotor för att hitta rätt sida direkt.

2) De flesta större bankerna har sedan tydlig information om hur du ansöker om amorteringsfrihet på sin hemsida.

3) Om instruktioner saknas hos din bank är det enklaste att kontakta bankens kundtjänst om ditt ärende. I annat fall brukar det finnas ett formulär du ska fylla i eller information om att du ska skriva ett meddelande i internetbanken.

4) Du väljer själv hur länge du önskar att stoppet ska gälla, men i dagsläget som längst till den 31 augusti 2021.

5) Därefter handlägger banken ditt ärende och när ansökan har blivit godkänd startar amorteringsfriheten.

Många banker varnar om att handläggningen kan dröja på grund av det höga trycket, så se vad som gäller hos din bank. En del banker har som krav att du måste ha ansökt och blivit godkänd innan ett visst datum för att det ska gälla samma månad.

Efter att perioden löpt ut börjar du amortera precis som vanligt igen. Om du beviljas en kortare amorteringsfrihet än du önskat kan du alltid ansöka på nytt när perioden löpt ut, men den 1 september 2021 återgår all amortering till ordinarie.

Jämför banker och kreditinstitut för bolån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden